KÜTÜPHANE

10 soruda Hollanda’da şirket kuruluşu

10 soruda Hollanda’da şirket kuruluşu

Avrupa Birliği ülkeleri içinde ekonomik büyüklük bakımından beşinci sırada konumlanan ve girişimci dostu iklimiyle öne çıkan Hollanda, işlerini yurt dışında büyütmek isteyen birçok girişimcinin ilgisini çekiyor. Bu yazımızda mevzuat, yasalar ve şirket kurma koşulları farklılık gösteren Hollanda’da şirket kurmanın avantajlarından en çok tercih edilen şirket türüne kadar merak edilen birçok soruya sizler için yanıt olmaya çalıştık.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre dünyanın en büyük 18., Avrupa Birliği'nin ise 5. ekonomisi olarak konumlanan Hollanda, girişimci dostu iş ortamıyla fikirlerini hayata geçirmek ya da işini uluslararası pazarlara ulaştırmak isteyen işletme sahiplerinin dikkatini çeken ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Hollanda’da şirket kurmaktan söz ettiğimizde ise, Hollanda yasalarını bilmek, ticaret mevzuatına dair fikir sahibi olmak, ülkede şirket kuruluşuna dair süreçlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmek gerekiyor. Hollanda ya da Avrupa pazarlarının tüketici trendlerine dair fikir sahibi olmak da ürün/hizmet-pazar uyumuna karar vermek için önemli göstergelerden birini oluşturuyor. Özetle, Hollanda’da şirket kurmak isteyen girişimcilerin aklında birden çok soru canlanıyor.

Hollanda’nın birbirinden prestijli şehirleri Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam veya Utrecht'te 10 gün içinde şirket kuruluşu hizmeti veren Olmadık Ofis olarak, işlerini yurt dışında büyütmek isteyen girişimciler için Hollanda’da şirket kurmak konusunda rehber niteliği taşıyan bir yazı hazırladık. Bu yazı sayesinde Hollanda’da şirketleşme fikri aklınıza düştüğü ilk andan itibaren beliren soruların en önemlilerine yanıt bulabileceksiniz. Hazırsanız, başlayalım!

Hollanda’da şirket kurmak ne kadar?

Farklı bir ülke pazarında faaliyet göstermek birçok kişi için çok maliyetli gibi görünse de, Olmadık Ofis’in Global Şirketim çözümünü tercih edenler, yalnızca 3.750 Euro karşılığında Hollanda’da şirket sahibi olabiliyor.

Hollanda’da şirket kurulumu süreçlerini kendi başına, danışmanlık ya da şirket kurulumu hizmeti almadan yürütmek isteyen girişimciler; uçak bileti, konaklama gibi maliyetlerin yanı sıra yasal süreçler için de ayrı ayrı ödemeler yapmak durumunda kalabiliyor. Mevzuata dair az bilgi sahibi olan, Hollanda’da şirket kurmanın yasal prosedürünü tam olarak bilmeyen girişimcilerin bu işlemleri kendi başlarına gerçekleştirirken yapabilecekleri hatalar, hem zaman hem de bütçe açısından maliyetleri artırabiliyor. Hollanda’nın üç prestijli şehrinde 10 günde şirket kurma hizmeti veren Olmadık Ofis ise Global Şirketim paketiyle euro cinsinden değerlendirildiğinde oldukça düşük ve rekabetçi bir maliyetle bu işlemleri tamamlayabiliyor.

Olmadık Ofis’in Global Şirketim hizmetini kullananlar, tek seferde 3.750 Euro ödeme yaparak, Hollanda’da tüm yasal gereksinimleri karşılayan, yasal bir iş adresine sahip olan şirketlerini kurabiliyor. Bu sayede vakit ve nakitlerini boşa harcamamış, doğrudan işlerine odaklanabilecekleri zamanı yaratmış oluyor.

Hollanda’da şirket kurmanın avantajları nelerdir?

Avrupa Birliği'nin kurucu ülkelerinden biri olan Hollanda'da şirket kurmanın avantajları, kolay şirket kurma süreçleri, ekonomik durum, girişimcilik ekosistemi, lojistik konum, inovasyon kültürü, yetenekli işgücü, uygun vergi ortamı, prestij ve kalıcı oturma izni olasılığı gibi başlıklarda sıralanabiliyor.

  • Hollanda’nın kolay şirket kurma süreçleri: Özel Limited Şirket (Besloten Vennootschap | BV) olarak adlandırılan şirket türü, günler içinde tamamlanabilen süreçler sunuyor. Olmadık Ofis gibi profesyonellerden destek alan girişimciler, 10 gün içinde Hollanda’da faaliyete hazır şirketlerine sahip olabiliyor.
  • Hollanda’nın ekonomik durumu ve iş dünyası: Hollanda, Dünya Bankası ve IMF verilerine göre gayrisafi yurt içi hasıla (GDP) bakımından dünyanın en büyük 18. ekonomisi olarak konumlanıyor. Yolsuzluğun en az görüldüğü, bu sayede ekonomik güvenin yüksek olduğu 10 ülke arasında sıralanan Hollanda, Avrupa Birliği üyesi olarak yürürlükteki 46 ticaret anlaşmasıyla birçok sektörde yabancı yatırımlara açık bir iş ortamı sunuyor. Ülkedeki uygun bankacılık düzenlemeleri girişimciler için kolay büyüyebilecekleri bir atmosfer vaat ederken, özel mülkiyet hakları da yargı tarafından güçlü bir biçimde korunuyor. Hollanda ayrıca, IMD Business School Rekabet Edebilirlik Endeksi’nin 2021 sonuçlarına göre dünyanın en rekabetçi ekonomisine sahip beş ülke içinde yer alıyor.
  • Hollanda girişimcilik ekosistemi: Hollanda girişimcilik ekosistemindeki start-upların 2021’de toplam 5,3 milyar euro değerinde yatırım topladığı biliniyor. Ülkedeki girişimlere yönelen yabancı yatırımcıların oranının 2021’de arttığı, bu yatırımcıların başta ABD olmak üzere farklı ülkelerden geldiği görülüyor. Ayrıca Hollanda hükümeti stratejik planlarıyla yapay zeka, makine öğrenmesi gibi teknolojilere dikkate değer yatırımlar yapıyor. Finansal teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketler de, Harvard Business Review’ın “dijital iş yapma kolaylığı” açısından dünyanın üçüncü ülkesi olarak sıraladığı Hollanda’ya ilgi duyuyor.
  • Hollanda’nın lojistik konumu: “Avrupa’ya açılan kapı” olarak anılan Hollanda, Rotterdam’da Avrupa’nın en büyük limanına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca dünyaca ünlü lojistik şirketlerinin küresel bağlantılara dair raporlarında Hollanda, uluslararası ticarete entegrasyonu ve diğer Avrupa ülkeleriyle bağlantıları ile öne çıkıyor.
  • Hollanda’da inovasyon kültürü: Sağlık, kimya, temiz enerji, BT ve yaratıcı endüstrilerde başarılı ve yenilikçi bir iş ekosistemine sahip olan Hollanda, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün 2021 Küresel İnovasyon Endeksi’nde altıncı sırada konumlanıyor. Bu da ülkede inovasyona, yeniliğe, Ar-Ge’ye yönelik bakış açısının kültüre sirayet ettiğini gösteriyor.
  • Hollanda’nın yetenekli işgücü: Nüfusunun büyük bir kısmı 15-67 yaş aralığında olan Hollanda, ekonomik açıdan aktif nüfus bakımından birçok Avrupa ülkesini geride bırakmayı başarıyor. Hollanda nüfusu, yaşam boyu öğrenmeye olumlu bakan, birden çok dil konuşabilen, yetenekli profesyonellerden oluşuyor.
  • Hollanda’nın uygun vergi ortamı: İlk 245 bin euro kâr üzerinden %15 olarak belirlenen asgari kurumlar vergisi oranı, Avrupa’daki en düşük oranlardan biri olarak dikkat çekiyor. Hollanda hükümeti, çeşitli girişimlere KDV avantajı, expat gelir vergisi muafiyet gibi kolaylıklar da sağlıyor.
  • Hollanda prestiji: Avrupa’nın merkezindeki şehirlerden biri olan Hollanda’da bir şirket ve yasal iş adresi sahibi olmak, işletmelerini Türkiye’de kuran ve Avrupa’da büyütmek isteyen girişimcilere aradıkları prestiji sunuyor.
  • Hollanda’da kalıcı oturma izni fırsatı: Olmadık Ofis’in Global Şirketim hizmetini kullanarak Hollanda’da şirket kuranlar, geçici oturumla ülkeye yerleşmeleri halinde, 3 yıl sonra kalıcı oturum izni, 5. yılın sonunda da vatandaşlık alma şansına sahip olabiliyor.

Hollanda’da şirket kurmanın avantajlarına dair daha çok ayrıntıya ihtiyaç duyuyorsanız Hollanda’da şirket kurmanın avantajları başlıklı bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Hollanda’da en çok hangi şirket türü tercih ediliyor?

Yabancı yatırımcıların Hollanda’da kolaylığı ve hızı yönüyle en çok tercih ettiği şirket türü, Özel Limited Şirket (Besloten Vennootschap | BV) olarak öne çıkıyor. Nasıl Türkiye’de anonim şirket, limited şirket, şahıs şirketi gibi farklı şirket türleri varsa, Hollanda’da da benzer bir yaklaşım izleniyor. Özel Limited Şirket, bir girişimcinin Hollanda’da faaliyet gösterirken ihtiyaç duyduğu tüm yasal prosedürleri karşılamaya yetiyor. Bu yönüyle Hollanda’da şirket kurmak isteyenler, Olmadık Ofis gibi profesyonel hizmet sağlayıcılar sayesinde 10 gün içinde kurabildikleri BV şirketleri tercih ediyor. Şirket türlerine dair ayrıntılı bilgiyi bu bağlantıdaki yazımızdan alabilirsiniz.

Hollanda’da şirket kuruluşu için asgari sermaye ne kadar?

Hollanda’da BV şirket kuruluşu için asgari sermaye yükümlülüğü bulunmuyor. Hollanda’da Özel Limited Şirket (BV) kuruluşu için 1 Euro gibi sembolik bir miktar da şirket sermayesi olarak gösterilebiliyor. Türkiye’deki limited şirketlerle benzer özellikler gösteren bu şirketi kurmak için büyük ölçekli yatırımlara, ödenmiş sermayelere ihtiyaç duyulmazken, tek bir tüzel kişi ya da şahıs da Hollanda’da Özel Limited Şirket kuruluşu gerçekleştirebiliyor.

Hollanda’da nasıl şirket kurarım?

Hollanda’da şirket kuruluşu için şirket türüne ve ismine karar verdikten sonra aşağıdaki adımların izlenmesi gerekir. Kişiler aşağıdaki süreçleri kendi başlarına yürütebilecekleri gibi, herhangi bir hata yapmamak ve zaman kaybetmemek için Olmadık Ofis gibi Hollanda’da şirket kurulumu hizmeti veren profesyonel işletmelerden de destek alabiliyor.

  • Yasal iş adresi kaydı: Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi Hollanda’da bir şirket kurabilmek için yasal iş adresi gösterme zorunluluğu vardır. Birçok işletme, ilk aşamada fiziksel bir ofis açmak yerine sanal ofis kiralamayı tercih eder.
  • Şirket Esas Sözleşmesi’nin hazırlanması: Yine Türkiye’de olduğu gibi, şirket kurucularının ve ortaklarının bilgilerini, şirket ismini, şirket amacını, faaliyet göstereceği sektörü içeren Şirket Esas Sözleşmesi’nin hazırlanması gerekir.
  • Hollanda Ticaret Odası kaydı ve KvK numarasının alınması: Hollanda’da ticari faaliyet yürütebilmek için Hollanda Ticaret Odası’na kaydolmak ve buradan 8 haneli Kamer van Koophandel (KvK) numarası almak gerekir.
  • UBO beyanı: Türkçeye nihai yararlanıcı olarak çevrilen UBO (Ultimate beneficial owner), şirketlerin hissedarlarıdır ve bu kişilerin Hollanda’da şirket kuruluşu sürecinde yetkili kurumlara beyan edilmesi gerekir.
  • Banka hesabı açma: Hollanda’da bir şirket sahibi olmak, şirkete ait bir banka hesabına sahip olmayı da gerektirir. Girişimciler bu noktada dijital banka hesabı açmayı tercih ediyor.

Yukarıdaki süreç karmaşık görünse de, Olmadık Ofis Global Şirketim hizmetiyle tüm bu aşamaları 10 gün içinde tamamlıyor. Hollanda yasal mevzuatını iyi bilen ve Hollanda’da şirket kurmanın gerekliliklerini yakından takip eden Olmadık Ofis, tüm adımları günler içinde kolaylıkla tamamlıyor ve bunun için yalnızca 3.750 Euro talep ediyor. Hollanda’da şirket kurmanın ayrıntılarını merak edenler, Hollanda’da nasıl şirket kurulur? başlıklı bu yazıyı inceleyebilir.

Hollanda’da nasıl iş kurarım?

Bu soruya yanıt verebilmek için öncelikle hangi sektörde, hangi iş kolunda, ne gibi ürün ve hizmetlerle faaliyet gösterileceğinin belirlenmesi gerekir.

  • Halihazırda Türkiye’deki bir işletme Hollanda’ya açılarak Avrupa genişlemesini Hollanda’dan başlatabiliyor. Türkiye’de yürüttüğü bir işi olan ve bu işi Hollanda’ya da taşıyarak euro fatura kesmeye başlamak, Avrupa genişlemesine start vermek isteyen girişimciler için ilk adım, Hollanda’da şirket kurmaktan geçiyor. Hollanda’da nasıl şirket kurulacağına dair yanıtlar ise bir önceki soruda ya da şu bağlantıda yer alıyor.
  • Sıfırdan bir iş kurmak ve Hollanda’da ticaret atılmak isteyenlerin ise Hollanda’da hangi endüstrilerin yükselişte olduğunu, Hollanda pazarının neye ihtiyaç duyduğunu anlaması gerekiyor. Bu konuya ilişkin yanıtlar ise, bir sonraki soruda bulunabiliyor. Hollanda’da öne çıkan sektörler, aşağıdaki başlıkta madde madde sıralanıyor.

Hollanda’da ne iş yapılır?

Hollanda’da tarım, tarım teknolojileri, lojistik, tedarik zinciri, yaratıcı endüstri, grafik tasarım, video prodüksiyon, hizmet gibi sektörlerde iş yapılabilir. İşletmelerin başarısı iş fikrinin ve modelinin gücü, yöneticilerin becerileri gibi faktörlerden etkilense de, işin hangi pazarda başladığı da en az diğer göstergeler kadar önem taşıyor. Bu noktada Hollanda’da şirket kurmak isteyenlerin sundukları ürün ve hizmetlerle Hollanda pazarının ne ölçüde uyuştuğunu keşfetmesi gerekiyor. Aşağıdaki maddeler, Hollanda’da öne çıkan sektörlere dair ipuçları sunuyor.

  • Sıfırdan bir iş kuracak girişimciler Hollanda’nın en eski ve inovatif sektörlerinden biri olarak görülen tarıma ve tarım teknolojilerine yönelebiliyor.
  • Öte yandan Amsterdam ve Utrecht gibi şehirlerde yükselen girişimcilik ekosistemi, halihazırda Microsoft, Google, Oracle, IBM gibi dünyaca ünlü teknoloji devlerinin bölge merkezlerine ev sahipliği yapan Hollanda’yı bir teknoloji girişimi ülkesi haline getiriyor.
  • Coğrafi konumu gereği lojistik merkezi sayılan Hollanda, özellikle tedarik zinciri kesintileriyle öne çıkan tedarik zinciri görünürlüğü ve izlenebilirliği odaklı teknoloji girişimlerine ya da doğrudan lojistik sektörüne odaklanan şirketlere olan pazar iştahını koruyor.
  • Yaratıcı endüstri, Amsterdam gibi tasarım, kültür ve sanat başkentleri arasında sayılan şehirlerden birine ev sahipliği yapan Hollanda, yaratıcı endüstri çalışanları, video sanatçıları, grafik tasarımcılar, illüstratörler, müzik prodüktörleri gibi birçok meslek için olanaklar sunuyor.
  • Tüm bunların yanı sıra, güçlü ekonomisi ve alım gücü yüksek halkıyla öne çıkan Hollanda, hizmet sektörü için de uygun ortamı vaat ediyor. Hollanda’da şirket kuruluşunu tamamladıktan sonra işlek bir bölgede açılacak bir kafe ya da restoran, dikkate değer bir potansiyel taşıyor. 

Sektör ve işkolu fark etmeksizin her girişimci, Olmadık Ofis’in Global Şirketim hizmetini kullanarak Hollanda’da 10 gün içinde şirket kurabiliyor.

Ankara Anlaşması Hollanda’da geçerli mi?

Türkiye vatandaşlarına Hollanda gibi bir ülke aracılığıyla Avrupa vatandaşlığının kapılarını aralayan Ankara Anlaşması, Hollanda’da geçerli. Anlaşma, girişimcilere ve 1. dereceden yakınlarından oluşan ailelerini Hollanda’ya taşıma fırsatı sunuyor. Ankara Anlaşması kapsamında Hollanda’ya giden girişimciler ve yakınları, Hollanda’da eğitim, Hollanda’da çalışma izni ve 5 yıllık oturumun ardından Hollanda vatandaşlığına başvurma gibi avantajlardan yararlanabiliyor.

Hollanda vatandaşı olmak için ne gerekli?

Hollanda hükümeti, Hollanda vatandaşlığı isteyen farklı ülke vatandaşlarına çeşitli seçenekler sunuyor. Seçenekli prosedür mevcut vatandaşlıktan çıkmadan ve Hollandaca konuşmaya gerek olmadan vatandaşlık talebinde bulunmaya olanak tanırken, normal prosedür, Hollanda’da 5 yıl oturumu gerektiriyor. Birçok kişi, Hollanda Ankara Anlaşması’nı kullanarak hem işlerini Hollanda’da kurabilir, hem de 5 yılın sonunda Hollanda vatandaşlığına hak kazanabilir. Hollanda Ankara Anlaşmasına başvurmak için aşağıdaki koşullar aranıyor:

  • Türkiye pasaportuna sahip olmak
  • 18 yaşından büyük olmak
  • Yüksek öğretim ya da lise diplomasına ya da MEB onaylı bir mesleki yeterlilik sertifikasına sahip olmak
  • 2 yılı aşkın SGK ya da Bağkur kaydı bulunmak
  • Bankada geçim masraflarına karşılık gelecek nakde sahip olmak
  • Hollanda’da kuracağınız işle ilgili yeterli sermayeye sahip olmak
  • Hollanda’da sabıka sahibi olmamak
  • Hollanda’da kurulacak işin gelir modellerine, güçlü yönlerine, uygulama yol haritasına dair ayrıntılı bilgiler içeren bir iş planına sahip olmak.

Olmadık Ofis’le Global Şirketinizi bugün kurun!

Olmadık Ofis olarak bu yazımızda Hollanda’da şirket kurma sürecinde olan tüm girişimcilerin aklında beliren soruların yanıtlarını derlemeye çalıştık. Global Şirketim hizmetiyle Hollanda’da şirket kurmayı endişe verici ve uzun bir süreç olmaktan çıkaran Olmadık Ofis; Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam ve Utrecht’te yasal iş adresine ve Hollanda’da işletilmeye hazır şirketine erişmeyi mümkün kılıyor. Üstelik Olmadık Ofis, tüm bu hizmetler karşılığında yalnızca 3.750 Euro talep ediyor.

Hollanda’da şirket kurulumuna dair aklınıza takılanları bizimle bu bağlantıdan paylaşabilir, yazı boyunca ayrıntılara erişebilmeniz için verdiğimiz bağlantılara tıklayarak sürece dair ayrıntılı fikir sahibi olabilirsiniz. Olmadık Ofis’in Global Şirketim hizmetini bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.