Nice umutlarla karşıladığımız 2020, bir diğer deyişle neredeyse tamamına koronavirüsün eşlik ettiği koca bir yıl geride kaldı. Tüm dünyanın dengesini altüst edişiyle hiç şüphesiz tarih kitaplarına konu olacak bu yılın ardından kazandığımız yeni alışkanlıklarla birlikte özel hayatımız da profesyonel hayatımız da artık eskisi gibi değil. Bunların başındaysa ofis anlayışı geliyor. Bulaşma riskine karşı alınan önlemler, yol arkadaşımız olan maskeler, sosyal mesafe ve hijyen kuralları… Bunların her biri, mekan bağımsız çalışmaya elverişli milyonlarca profesyonel yapıyı uzaktan çalışmaya yönlendirdi. Daha önce alternatif veya yeni nesil profesyonellerin bir icadı gibi nitelendirilen uzaktan çalışma, birçok insanın da yeni normali haline geldi. Teknoloji çağının sunduğu imkanların gücünden de ilk kez bu denli yararlanıldı. Çalışma verimi arttı, yolda geçirilen zamandan tasarruf edildi, hem işverenin hem de çalışanların masrafları azaldı. Yani, koronavirüsün yaygınlaştırdığı uzaktan çalışma modeli, tüm dünyada ofis anlayışını değiştirdi. Kalabalık ekiplerin bir arada çalıştığı fiziki ofisler terk edilmeye başlandı. 2022’de ofislerden neler bekliyoruz? Gelin bu sorunun yanıtına birlikte bakalım.
Verim artsın, gider azalsın
Pandeminin profesyonel dünyaya verdiği en temel ders, sürdürülebilirliğin (hem ekonomik hem de işleyiş açısından) önemi oldu. Bu da ofislerin dönüşümünü beraberinde getirdi. Salgın sürecinde uzanan çalışmanın yaygınlaşması, hem işverenleri hem de çalışanları neyin nerede yapıldığından ziyade nasıl yapıldığıyla daha fazla ilgilenmeye yöneltti. Bir diğer deyişle sonuç odaklılık ön plana çıktı. Hal böyle olunca iş kalemlerinden daha yüksek verim almak, birincil hedefler arasında yerini aldı. Üstelik bunun maddi bir külfet gerektirmediği de görüldü. Zira çağın insanı, stresten uzak kaldığı konforlu alanlarda çok daha üretken olabiliyordu. Fiziki ofislerin terk edilişi, çalışanları kendi günlük rutinleri içerisinde iş planlarını özgürce yapabilme fırsatının yanında, ofise gitmek için yola ayırdığı zamanı ortadan kaldırdı, ulaşım masraflarını sıfıra indirdi, profesyonel yaşamın gerektirdiği kılık kıyafete yönelik harcamalarını kıstı. İşverenler ise ilk olarak ofis masraflarından tasarruf etti. Su, elektrik, doğalgaz, mutfak, temizlik gibi giderler ortadan kalktı. Odak noktaları ise uzaktan çalışan ekiplerin nasıl daha iyi yönetilebileceği oldu. Dolayısıyla profesyonel dünyanın, koronavirüsün hayatınızda olmaya devam edeceği 2022 yılında ofislerden temel beklentisi, “Verim artsın, gider azalsın” mottosu üzerine kurulu olacak.
Hibrit çalışma modeline de imkan versin
Pandemi sürecindeki temastan kaçınma hali, yalnızca özel hayatlarımızda değil profesyonel hayatlarımızda da etkisini gösterdi. Kapalı alanlardan olabildiğince uzak durma alışkanlığı, kalabalık ekiplerin bir arada çalıştığı fiziki ofislere de mesafeli yaklaşılmasına neden oldu. Bu durum; kriz toplantısı, grup eğitimi, proje değerlendirmesi gibi fiziken bir araya gelmeyi gerektiren kritik süreçler dışında çalışanların diledikleri yerden çalışmasını kapsayan hibrit çalışma modelini daha da yaygınlaştırdı. Bu çalışma modeli, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının hayati önem taşımaya devam edeceği 2022 yılında, hibrit çalışmaya imkan veren ofis arayışlarını beraberinde getirecek.
Girişimlere destek olsun
Koronavirüs, sadece hali hazırda faaliyet gösteren şirketlerin ve profesyonel sahada aktif olan çalışanların ofis ihtiyaçlarında değil, yeni iş kurmak isteyen girişimcilerin stratejilerinde de belirleyici oldu. Salgının neden olduğu ekonomik belirsizlikler, yeni iş kurmak isteyenleri sanal ofis kiralama seçeneğine yönlendirdi. Sundukları resmi adres imkanıyla posta, çağrı yönetimi gibi ofis rutinlerini devralan, temizlik, mutfak, su, elektrik, doğalgaz gibi ofis giderleriniyse sıfıra indiren sanal ofisler, 2020 yılında da hem yeni iş kurmak isteyen girişimcilere hem de uzaktan veya hibrit çalışma modelini benimseyen şirketler için yeni bir dönem başlattı. 2022 yılında da sanal ofisler, ofis beklentilerini karşılayacak en gözde seçenek olarak profesyonel hayata hiç olmadığı kadar dahil olacak.
Hala sanal ofis ile tanışmadınız mı?
Olmadık Ofis’in fiziki bir ofis içinde ihtiyacınız olan her şeyi sunan sanal ofis hizmeti, şirket kurmak isteyen bir girişimci, ofis giderlerini azaltmak isteyen bir şirket veya hibrit modeli ile çalışan bir oluşum farketmeksizin iş yaşamının her ölçekteki oyuncusu için sanal ofis kiralama imkanı veriyor. Sanal ofis yalnızca bir ofis ortamı sunmakla da kalmaz, şirket kurulumu gibi yasal süreçlerde Tarihi Yarımada’nın merkezin Balat’ta, Kadıköy'ün sosyal kalbi Caddebostan'da ve Ankara'nın en işlek ve prestijli noktası Çankaya'da hizmet veren Olmadık Ofis’i, resmi adres olarak göstermenizi sağlar. Böylece geleneksel bir ofis içerisindeki tüm sorumluluklarınızı Olmadık Ofis’e devretmenize, iş merkezlerinde yüksek ofis kiralarına ayıracağınız bütçeyi işinizi büyütmek için kullanmanıza ve yalnızca işinize odaklanmanıza yardımcı olur.
Üstelik Olmadık Ofis, faturalı (%20 KDV) stopajsız sanal ofis kiralama ve kredi kartıyla aylık ödeme fırsatını 450 TL+KDV’den başlayan fiyatlarla sunuyor. Hemen harekete geçin 2022’de ofis giderlerinizi azaltmak için tıklayın!