Çalışma şekillerinde çığır açan değişikliklere neden olan zorlu bir yılın ardından, giderek daha fazla şirket çalışan deneyimini iyileştirerek, nerede ve nasıl çalışılacağı konusunda esneklik sunarak çalışan performansını optimize etmeyi amaçlıyor. Bu tablo, her ölçekteki profesyonel yapıya hizmet veren sanal ofislerde de ihtiyaçları değiştiriyor. Olmadık Ofis olarak 2022’in sanal ofis trendlerine sizin için mercek tuttuk. Gelin, birlikte bakalım!
Tüm dünyanın pandemi sürecinden profesyonel yaşam adına çıkardığı ortak ders, bir işin nerede yapıldığına değil ne denli verimli yapıldığına odaklanılması gerektiği oldu. Böylece insan merkezli çalışma yöntemleri, iş başarısının temel direğini oluşturmaya başladı. Çalışanların diledikleri yerde diledikleri gibi işlerini yürüttüğü, ofislerin ise yalnızca fiziki bir mekana ihtiyaç duyulduğunda kullanıldığı hibrit çalışma modeli hızla yaygınlaştı. Hal böyle olunca, büyük şehirlerin en prestijli bölgelerindeki plazalara konuşlanmış geniş ofisler, ihtiyaç fazlası olmaya mahkum kaldı. Pandeminin beraberinde getirdiği ekonomik belirsizlikler de göz önünde bulundurulduğunda, sunduğu yasal adres imkanıyla bugüne kadar özellikle girişimciler için maliyet avantajının tam karşılığı olan sanal ofisler, kurumsal şirketlerden e-ticaretle uğraşan KOBİ’lere, esnek çalışmaya uygun her yapının çaldığı ilk kapı oldu. Ancak beklentilere yenileri de eklendi. İşte yeni normalin öne çıkan sanal ofis trendleri!
1) Sürdürülebilirlik ön planda
Salgınla geçen 2020 yılında tüm dünya, bugüne dek gerek toplumsal gerekse ticari anlamda alıştığı düzeni aniden kaybetti. Bu süreçte temellerini sürdürülebilir sistemler üzerine kuran kişi ve yapılar, hayatta ve ayakta kalmayı başardı. Dijital dönüşüme ayak uydurmuş toplumlar, zorunlu online eğitim gibi radikal kararlara, sektör oyuncuları ise e-ticaretteki ivmelenmeyi fırsata çevirecek adımlara hızla uyum sağladı. Bir nevi kıvraklık gerektiren bu adaptasyon kabiliyeti, ekonomik dalgalanmaları da hesaba kattığımızda, bazı maddi yüklerden arınma ihtiyacını da beraberinde getirdi. Listenin ilk sırasında elbette ki ofis maliyetleri yer aldı. Mekan bağımsız çalışabileceğini bilen veya yeni keşfeden pek çok şirket, bugüne kadar işi büyütmeye, verimi artırmaya yönelik yatırımlara ayıracağı bütçenin önemli bir kısmını ofis kira ve giderleri için harcadığını gördü. Pek çoğu maddi sıkıntılarına bir de kullanamadığı ofislerin maliyetlerini ekledi. Oysa zaman, değişen koşulları anlayarak uyum sağlamayı kolaylaştıran çözümleri tercih etme zamanı. Bu yüzden de gözler, yasal adres gösterme imkanı sunan; su, elektrik, sekreterya ve mutfak masrafları ile posta, çağrı ve kargo yönetimi gibi sorumlulukları üstlenen; konforlu ortak çalışma alanlarıyla da dijital çağın çalışan ihtiyaçlarına yanıt veren sanal ofislerde. Hem de şimdiye dek hiç olmadığı kadar!
2) “Sosyal mesafeli sosyal kulüp" olarak sanal ofis
2020 yılında evden çalışmaya rekor hızla geçiş, çalışanlarda işveren veya ekip liderleri nezdinde kendilerini kanıtlamalarına yardımcı olacak işbirliği, fikir alışverişi gibi sosyalleşme kaslarının daha da zayıfladığı hissini uyandırdı. “Daha da” diyoruz, çünkü JLL tarafından yapılan “Human Performance” başlıklı anket çalışması, çalışanların %44'ünün ofiste en çok meslektaşlarıyla etkileşim ve sosyalleşme eksikliği yaşadığını gösteriyor. Bu noktada ortak çalışma alanı bulunan sanal ofislerin sunduğu networking imkanı, hiç olmadığı kadar önemli hale geliyor. Bir diğer deyişle sanal ofisler, yeni normalin sosyal mesafeli sosyal kulüpleri olarak öne çıkıyor.
3) Gözler küçük ve esnek butik çalışma alanlarının üstünde
Pandemi, tüm dünyanın yüzüne önemli bir gerçeği daha çarptı: İsraf. Doğal kaynaklardan gıdaya, giyimden eşyaya, ihtiyacımız olandan fazlasını kullandığımızı gördük. Bu aydınlanma, mekan kullanımları için de geçerli. Çalışma alanlarında esas amaca hizmet etmeyen, kullanıcı deneyimini kolay ve verimli hale getirmeyen her şeyi artık daha rahat fark ediyor, ayak izimizi azaltacak çözümler aramaya başlıyoruz. Hibrit çalışmayı kalıcı hale getiren yapıların artmasıyla şirketler de daha küçük ama işlevsel butik ofis ve sanal ofislere yöneliyor. Yani artık internetin yanı sıra modüler mobilyalar, ekip çalışması için kanepeler, bar tarzı çalışma masaları, kilitli dolaplar, mobilitenin güç kaynağı elektrik prizleri, sanal ofislerin ortak çalışma alanları için olmazsa olmaz.
4) Toplantı odalarına son teknoloji ürünleri gerek
Maske ve sosyal mesafe kuralları, iş seyahatlerine getirilen kısıtlamalar ve kapalı alanlarda kalabalıkların bir araya gelmemesine yönelik alınan önlemler gibi pek çok uygulama, hem sosyal hayatta hem de iş hayatındaki etkinlik ve görüşmeleri dijital ortama taşıdı. Konserlerden söyleşi ve seminerlere, iş görüşmelerinden kurumsal toplantı ve eğitimlere, sayısız organizasyon video konferans platformları üzerinden yapıldı. Yalnızca toplum sağlığını koruması değil fiziki mekanlarda düzenlenen organizasyonlara kıyasla zaman-mekan sınırını ortadan kaldırması ve maliyet avantajı sağlaması bakımından da kalıcı olması beklenen bu eğilim, sanal ofislerin ortak çalışma alanlarından beklentileri de dijitalleştirdi. Bu da demek oluyor ki 2022’in sanal ofisleri, kullanıma açtığı toplantı alanlarında son teknolojiyi sunmak durumunda!
Eğer siz de yeni normal dönemin dinamiklerine uygun bir profesyonel yaşam inşa etmeye çalışıyor ve belirsizliklerden uzak, verim odaklı stratejilerle büyümek istiyorsanız, ayda yalnızca 450 TL'den başlayan fiyatlarla Olmadık Ofis’inizi kiralayıp çağı yakalayabilirsiniz!