KÜTÜPHANE

Hollanda’da girişimci olmak, Hollanda girişim ekosistemi ve dahası

Hollanda’da girişimci olmak, Hollanda girişim ekosistemi ve dahası

İş fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimciler için en önemli kararlardan biri pazar seçimidir. Hangi pazarda faaliyet göstereceğiniz, girişiminizi işler hale getirme süresine doğrudan etki eder. Bu noktada iş iklimi açısından cazip olanaklar sunan Hollanda, yüksek potansiyeliyle Avrupa’nın lider pazarları arasında öne çıkıyor. Olmadık Ofis ile Hollanda’da şirketinizi kurabilir, Hollanda'da girişimci olabilirsiniz.

Küresel araştırma ve danışmanlık şirketlerinden McKinsey, Kasım 2022'de bir çalışma yayımladı. Güçlü bir girişimcilik ekosisteminin, bir ülke ekonomisinin temel itici güçlerinden ve toplumun temel taşlarından biri olma potansiyeline dikkat çekilen çalışmada, Hollanda’daki girişimcilik ekosisteminin ülkenin ulusal işgücü piyasasına katkıda bulunabileceğine ve inovasyonun tetikleyicisine dönüşebileceğine dikkat çekildi. Rapor ayrıca, Hollanda’da 2022-2030 arasında kurulan girişimlerin potansiyel olarak 250 ila 400 milyar Euroluk piyasa değeriyle küresel ekonomiye katkıda bulunabileceği belirtildi.

Bugün, Avrupa’yı girişimcilik anlamında küresel bir merkez haline dönüştürme potansiyeli taşıyan Hollanda, Avrupa’da startup değeri yaratma açısından dördüncü sırada yer alıyor. Hollanda’nın başkenti Amsterdam, Avrupa’nın en hızlı büyüyen girişim merkezlerinden biri olarak konumlanıyor. Hollanda’da girişimcilik ekosistemine dair kısa bir giriş yaptıktan sonra, bu konuda derinleşmeye, Hollanda’yı ticaret yapmak ve iş kurmak açısından güçlü kılan yönlere ve Hollanda’da şirket kuruluşu süreçlerine odaklanabiliriz.

Hollanda girişimcilik ekosistemi

Kişi başına düşen yeni kurulan şirket sayısı açısından Avrupa Birliği ülkeleri içinde beşinci sırada yer alan ve görece iyi bir performans gösterdiği belirtilen Hollanda’da girişimler, 130 binden fazla kişiye istihdam olanağı sunuyor. Avrupa’nın en avantajlı startup pazarlarından biri olarak kabul edilen Hollanda, teknoloji meraklısı ve kültürel açıdan açık ortamının yanı sıra, İngilizce konuşan nüfusun çoğunluğu sebebiyle girişimlerin uluslararası ekipler kurmasını kolaylaştırıyor. Hükümet tarafından sağlanan vergi teşvikleri ve startup vizesi gibi kolaylıklarıyla Hollanda, yeni bir iş fikrini hayata geçirmeye yatkın bir ortam sunuyor.

McKinsey’nin verileri, bugün Hollanda’da her yıl yaklaşık 1.000 yeni şirketin kurulduğunu gösteriyor. Bu şirket kuruluş hızı, Hollanda’yı Avrupa Birliği’nde Estonya, İrlanda, Lüksemburg ve Danimarka gibi ülkelerin ardından, beşinci sıraya yerleştiriyor. Öte yandan tahminler, Hollanda’da kurulan girişimlerin sayısının her yıl %35 ila %45, başka bir deyişle 350 ila 450 arasında artabileceğini gösteriyor. Ülkede kişi başına düşen yeni kurulan şirket sayısının 2030’a kadar yaklaşık 900’e ulaşacağı, bu artışın da Hollanda’yı Avrupa Birliği çapında Estonya ve İrlanda’nın ardından üçüncü sıraya yerleştireceği düşünülüyor.

Küresel İnovasyon Endeksi'nin 2021 sonuçlarına göre, 132 ekonomi arasında en inovatif altıncı ülke olarak konumlanan Hollanda'nın girişimciler arasındaki popülaritesi her geçen yıl artıyor. Yaşam kalitesi, refah ve iş dostu ortamıyla öne çıkan Hollanda, 2011’den bu yana başlangıç finansmanı açısından yıllık ortalama %53’lük bir büyüme kaydettiği tahmin edilen Amsterdam gibi şehirlerinin yanı sıra, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam gibi ticaret, kültür ve eğlence merkezleriyle doğrulanmış iş fikirlerinin serpilmesi için gereken pek çok koşulu karşılıyor. Örneğin, yatırım cephesine bakıldığında, girişimciler için oldukça önemli olan risk sermayesi yatırımlarının 2022’nin ikinci çeyreğinde 1,27 milyar dolar, 2021’in ikinci çeyreğinde ise 2,48 milyar dolar olduğu görülüyor. Başka bir deyişle Hollanda, Hollanda’da veya bölge ülkelerde, girişimcilik ekosistemine inanan risk sermayedarların ilgisini çekiyor.

Hollanda hangi yönleriyle uygun bir iş iklimi sunuyor?

Hollanda'nın girişimciler için böylesine uygun bir zemin sunmasının arka planında ülkenin inovasyona olan bakış açısı, hükümet teşvikleri ve dünyaca ünlü üniversitelere ev sahipliği yapmasının etkileri yadsınamasa da, Hollanda’nın tarih boyu en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak kabul edildiğini de hatırlamak gerekiyor.

  • Avrupa Birliği'nin oldukça stratejik bir noktasında yer alan Hollanda, coğrafi yapısı, kanallarla çevrili konumu ve kıtanın kalan kısmına bağlantılılığı sebebiyle Avrupa ticaretinin kalbinin attığı noktalardan biri olma rolünü de üstleniyor.
  • 500 kilometre yarı çapta 170 milyon, bin kilometre yarı çapta 244 milyon tüketicinin doğrudan erişebildiği Hollanda pazarı, Rotterdam Limanı gibi ticaret merkezleriyle de Avrupa’nın dünyaya açılan kapısı vasfını koruyor. Bu vasıf, yürürlükteki 46 ticaret anlaşmasıyla da somutlaşıyor.
  • Küresel danışmanlık şirketi PwC’nin derlediği veriler, Hollanda’nın olağanüstü bir iş ortamına sahip olmasının yanı sıra, yaşanabilir şehirlere ev sahipliği yaptığına da dikkat çekiyor.
  • 2022 Dünya Mutluluk Raporu’na göre dünyanın en mutlu beşinci ülkesi seçilen ve OECD Daha İyi Yaşam Endeksi’nde yedinci sırada konumlanan Hollanda, iş ve yaşam dengesine önem veren, sosyal yaşama aktif olarak katılan, inovasyona tutkulu, çok dilli ve çok kültürlü toplumuyla ülkeye yatırım yapmak isteyen girişimcilere kucak açıyor.
  • Uluslararası lojistik şirketi DHL'in Global Connectedness Index sıralamasında 2005'ten bu yana birinci sırada yer alan Hollanda, küresel ticaret entegrasyonunun yanı sıra dijital altyapısıyla da teknoloji ve inovasyon odağında çalışmak isteyen girişimlere ihtiyaç duydukları teknik zemini sağlamayı başarıyor.

Hollanda’da şirket nasıl kurulur?

Hollanda, Türkiye’nin de en önemli ekonomik ortakları arasında yer alıyor. 2021 yılında iki ülke arasındaki ürün ve hizmet ticaret hacminin 11,28 milyar dolar olduğu bilinirken, Türkiye’nin Hollanda’ya ihracatının 6,7 milyar dolara ulaştığı görülüyor. Diplomatik ilişkiler, iş dünyasının Hollanda’ya karşı bakışını da pozitif etkiliyor ve Türk girişimciler, Hollanda’ya alternatif bir pazar olarak ilgi duyuyor. Elbette bu ilgide, Hollanda’da şirket kuruluşuna ilişkin sağlanan kolaylıklar ve ülkenin inovasyona odaklanan girişimcilere sağladığı avantajlar da rol oynuyor. Dutch Startup Visa olarak adlandırılan ve Hollanda girişimci vizesi olarak bilinen vize türü, bu kolaylıklardan yalnızca birisi olarak öne çıkıyor.

Hollanda’da şirket kuruluşuna ilişkin ayrıntıları daha önceki yazımızda kaleme almıştık. Dilerseniz kısaca hatırlayalım.

  • Pek çok ülkede olduğu gibi Hollanda’da da şirket kurarken, öncelikle şirket yapısına ve ismine karar verilmesi, şirket esas sözleşmesinin hazırlanması ve yasal iş adresi gösterilmesi gerekiyor.
  • Girişimciler, çoğunlukla Hollanda’da şirket kurarken yapı olarak Türkiye'deki limited şirkete karşılık gelen Besloten Vennootschap (BV) türünü tercih ediyor.
  • Şirkete ilişkin ayrıntılar belirlendikten sonra, Hollanda Ticaret Odası'na (Netherlands Chamber of Commerce) kayıt olunması ve bu kurumdan Hollanda'da ticaret yapmayı mümkün kılan 8 haneli Kamer van Koophandel (KvK) numarasının alınması gerekiyor.
  • Bu adımdan sonra, İngilizcede “Ultimate Beneficial Owner” olarak bilinen, Türkçeye nihai yararlanıcı beyanı olarak geçen UBO Beyanı sürecine geçiliyor. Şirketin nihai sahiplerinin vergi dairesine bildirilmesi anlamına gelen bu aşamayı da tamamlayan girişimciler, Hollanda’da ticari faaliyet yürütebilecekleri şirket yapılarına büyük ölçüde kavuşmuş oluyor.

Hollanda’nın girişimcilere sunduğu olanaklar için Olmadık Ofis’ten Global Şirketim hizmeti

Altı adımda özetlesek de her bürokratik süreçte olduğu gibi Hollanda’da da şirket kurma sürecinde girişimciler çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyor. Özellikle temel işleri iş fikirlerine odaklanmak, yatırımcı aramak, yatırımcıları fikirlerinin sürdürülebilir bir gelir modeline sahip olduğuna ikna etmek olan girişimcilerin yasal süreçlerde boğulması, motivasyon ve bütçe kayıplarına neden olabiliyor. Olmadık Ofis, Global Şirketim adını verdiği hizmetiyle girişimcilerin Hollanda’da ticaret yapabilecekleri şirketlerini 10 gün gibi kısa bir süre içinde kurulmasını sağlıyor.

Hollanda mevzuatına hakim, Hollanda’da yasaları bilen ve Hollanda’nın girişimciler için sunduğu teşvik ve kolaylıklardan haberdar olan Olmadık Ofis, Global Şirketim hizmetiyle Hollanda’da şirket kurmak için gereken tüm adımları tamamlıyor. Öte yandan Hollanda’nın girişimcilik ve inovasyon merkezi Amsterdam’da, yükselen şehri Eindhoven’da, en az Amsterdam kadar hareketli bir teknoloji ekosistemine sahip Utrecht’te ve Avrupa’nın ticaret başkenti Rotterdam’da lokasyonları bulunan Olmadık Ofis, yasal iş adresi gösterme gereksinimine de prestijli bir çözüm sunuyor. Girişimciler, tercihlerine göre Hollanda’nın bu dört merkezinden birinde sanal ofis sahibi olabiliyor. Bu sayede ofis kiralamadan yasal iş adresi göstermenin ve hızlıca şirket kurmanın avantajından yararlanıyor. Olmadık Ofis’in Hollanda’da şirket kurma sürecini kolaylaştıran Global Şirketim hizmetinden, şirket başına 3.750 EUR + KDV ücretle yararlanılabiliyor.

Yeni iş fikrinizi Hollanda’da hayata geçirmek isterseniz, hemen bize ulaşın. Sizin için yapabileceklerimizi birlikte keşfedelim.