Pandemide uzaktan çalışma modelinin getirdiği verimlilik ve esneklik, iş yaşamında zihniyet değişimi yarattı. Hızla artan uzaktan çalışma ihtiyacıyla iş yapış şekillerindeki değişim, geleneksel ofisleri tahtından etti. Bu gelişmeler bir yana, yeni yıl zamlarıyla giderek kabaran ofis masrafları, ofislerde maliyetleri kontrol altına almayı zorlaştırdı. Mali müşavirler, uzaktan çalışma modelinin getirdiği avantajlardan hareketle etkili bir maliyet tasarrufu için şirket sahiplerine sanal ofisi adres göstermeye başladı. Sanal ofisin resmi iş adresinde ticari kimliklerini sürdüren şirketler, ayda yaklaşık 15 bin TL’yi bulan tasarrufla maliyetlerini kontrol altına alarak daha büyük düşünebiliyor.
Son 2 yıldır geleneksel iş yaşamında radikal değişiklikler yaratan pandemi, uzaktan çalışma modelini rutinimiz hale getirdi. Dijital teknolojilerin gelişimiyle işlevini yitiren ofisler, şirketlerin bütçesinde giderek genişleyen bir kara delik oluşturdu. COVID-19 ile mücadelede hijyen önlemleri kapsamında gelişmiş havalandırma sistemleri ile daha geniş açık alanlara ihtiyaç duyulması ofislerin gider kalemlerine yansıdı. Temizlik masraflarındaki artış da giderlerde hatırı sayılır bir yükseliş etkisi yarattı. Bu kadar da değil. Kahve, çay, su, şeker gibi ana gıda; kağıt, kalem gibi temel ofis malzemeleri ile elektrik, su, doğalgaz gibi sabit giderlerdeki zam furyası, aylık ofis giderlerini çalışan sayısına bağlı olarak neredeyse 3’e katladı. Yükselen enflasyonla kira fiyatlarındaki artışlar da ofislerin enflasyonunu zirveye taşıdı. Bu durum çok sayıda şirketi mali krizin eşiğine getirdi. Yükselen maliyetleri kontrol altına almanın çaresini arayan şirket sahipleri, mali müşavirlerinin kapısını çaldı. Mali müşavirler, şirketlerin finansal faaliyetlerinin izdüşümünden hareketle çıkış noktası olarak sanal ofisi gösterdi. Gelin konuyu tüm dayanak noktalarıyla ele alarak bu soruların cevabını bulalım…
İster fiziksel bir ofiste, ister sanal ofis aracılığıyla faaliyet gösteren tüm şirket sahipleri bir mali müşavirle çalışmak zorunda. Vergi mükellefi olmanın ön koşullarından biri de bu. Kamu ve şirketler arasında ticari köprüler kuran mali müşavirler, pandemiyle geçen 2 yıllık süreçte şirketlerin maliyetlerinin yönetilmesi noktasında güvenli bir liman oldu. Pandemi sürecinde çalışanlarını ağırlıklı olarak uzaktan çalıştıran şirketler, işlevini yitiren ofislerin kira masraflarını ödemek zorunda kaldı. Normalleşme döneminde yeniden ofise dönen çalışanlarla ofisler canlanırken, yeni yıl zamlarıyla maliyetler de tırmanışa geçti. Şirketlerin varlıklarını koruyabilmeleri için getirdikleri açılımlarla danışman kimliği edinen mali müşavirlerin maliyet tasarrufu için önerdikleri çözümlere sanal ofis de eklendi.
Omicron ile yeniden eve dönüş süreci başladı
Konuyu önce pandeminin getirdiği yeni çalışma düzeni üzerinden ele alalım. Pandemi etkilerinin en çok hissedildiği dönemlerle alınan önlemler ve kapanmalarla kapısına kilit vurulan ofisler, normalleşme dönemiyle çalışanlarına yeniden kavuşsa da omicron yeniden eve dönüş süreci başlattı. Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından yapılan ankete göre, şirketlerin %43’ü omicron nedeniyle çalışma düzeninde değişikliğe gitti. Şirketlerin %66’sı evden çalışma oranını artırırken, %16’sı yeniden tamamen evden çalışma sistemine geçti, %15’i ise saha dışındaki tüm çalışanlarına evin yolunu gösterdi. Omicron, normalleşme ile başlayan ofise dönüş sürecini yeniden tersine döndürdü. Uzaktan çalışma modeli yeniden yaygınlaşıyor. Normalleşme ile yeniden başlayan şirket içi eğitimler, seyahatler ve etkinlikler de iptal ediliyor. Fiziksel ortamda gerçekleştirilen şirket içi toplantılar yeniden online’a taşınıyor. Yaşanan bu süreç size de tanıdık geldi değil mi?
Nerede çalıştığınızın ne önemi var?
Bundan 2 yıl önce iş hayatında bilinen tüm kuralları ortadan kaldıran yeni çalışma düzeni, işin nerede değil ne kadar verimli ve kaliteli yapıldığının önemini ortaya çıkararak zihniyet değişimi yarattı. Dijital teknolojilerin gücü sabah 9 akşam 5 çalışma düzenini tarihe gömdü. İş yaşamı verimlilik odaklı bir bakış açısı kazandı. Bugünün iş hayatında çalışanların nerede çalıştığının bir ehemmiyeti de kalmadı. Giderek daha çok şirket tarafından benimsenen uzaktan çalışma modeli, geleneksel ofislere olan ihtiyacı da ortadan kaldırdı. Kim hiçbir işe yaramayan içi boş bir ofisin başta kira olmak üzere her ay binlerce lirayı bulan giderlerini karşılamak ister ki?
Şirketlerin 2022 operasyonlarında sanal ofis baş köşede
Pandemi ile çalışma hayatında giderek kalıcı bir yer edinen uzaktan çalışma modelinin yarattığı zaman ve maliyet tasarrufunun yanı sıra verimlilik artışı da iş hayatını yeniden şekillendiriyor. Çalışanlarını uzaktan çalıştıran şirketler elde ettikleri maliyet tasarrufunu verimlilik artışıyla birlikte çifte katlayarak faaliyetlerine sürdürülebilirlik kazandırıyor. Resmi iş adresi ve fiziki ofis ihtiyaçlarını karşılayan hizmetleriyle geleneksel ofis yapılanmalarından farksız olan sanal ofis, sunduğu maliyet tasarrufuyla şirketlerin 2022 operasyonlarında baş köşeye oturdu. Şirketlerin içerisine düştüğü maliyet çıkmazı karşısında iş yapış şekillerinde yaşanan dönüşüm de sanal ofise yeşil ışık yakıyor. Sanal ofis maliyet tasarrufuna brüt kira tutarına bağlı olarak ayda binlerce lirayı bulan kira stopaj vergisini ortadan kaldırarak başlıyor. Sanal ofisi resmi iş adresi olarak gösteren vergi mükellefleri %20 stopaj vergisinden muaf tutuluyor. Şirketlerin meşruiyetinde belirleyici bir role sahip olan resmi adres ihtiyacı, sanal ofisler aracılığıyla fiziksel ofise gerek duyulmadan karşılanıyor. Şirket sahipleri geleneksel ofisler aracılığıyla edindikleri resmi kimliklerini yitirmeden bu yasal adres üzerinden faaliyetlerinin devamlılığını sağlayabiliyor. Mali müşavirlerin önerisiyle sanal ofisin kira, fatura ve temel ofis giderlerini tümüyle ortadan kaldıran avantajlarını yaşayan şirketler, işlerine odaklanarak daha büyük düşünebiliyor. Elde ettikleri tasarrufla maliyet çıkmazından kolayca sıyrılarak rafta beklettikleri tanıtım ve reklam faaliyetlerini de gündeme alabiliyor. Ayrıca pandemiyle hız kazanan dijital dönüşüm rüzgarına kapılarak sanal ofisten daha geniş kitlelere ulaşabiliyor ve hedefledikleri pozisyona doğru hızlı yol alabiliyor.
Ayda 20 bin TL’den başlayan maliyet tasarrufu
Sanal ofisin sunduğu maliyet tasarrufunu kabaca hesaplayarak devam edelim. Şirketinizde 5 kişinin çalıştığını düşünelim. Bugün ortalama büyüklükteki bir ofisin kira tutarı en iyimser tahminle 8 bin TL. Yine en iyimser tahminle elektrik, su ve doğalgaz masrafları için 5 bin TL yazalım. İnternet, temel ofis ve gıda harcamaları ile apartman giderlerinin aylık 3 bin TL’yi bulduğunu varsayalım. Ofisinizin temel temizlik ve diğer hizmetlerini yapan bir görevli çalıştırmak isterseniz asgari ücretin karşılığına denk gelen 5 bin 550 TL’yi gözden çıkarmanız gerekir. Tüm bu giderler, ayda yaklaşık 15 bin TL tutarında bir bütçe gerektiriyor. Sanal ofisin ayda 450 TL’den başlayan fiyatları karşısında bu bütçe daha da devleşiyor değil mi? Maliyet tasarrufu bir yana, sanal ofis sürpriz harcamaları da ortadan kaldırarak etkili bütçe kontrolü sağlıyor. Fiziksel ofislerde oluşabilecek tamir masrafları da sanal ofise uğramıyor. Elektrik kontağından kaynaklanan bir yangınla ya da musluk contasının aşınmasıyla oluşan su taşmalarıyla karşılaşma şansınız yok. Henüz sanal ofisi soyan bir hırsızla da karşılaşmadık! Tüm çalışanlar çayını, kahvesini evinde ya da çalışmayı tercih ettiği bir mekanda içiyor. Çalışanlarınıza verimli ve konforlu çalışma ortamı ve gerekli motivasyonu sağladığınız müddetçe kimsenin gelip “Ben ofiste çalışmak istiyorum” diyeceğini de sanmıyoruz. Toplantı uygulamaları aracılığıyla haftalık rutin toplantılarınızı evinizin konforunda gerçekleştirebilir, hibrit formatta happy hour buluşmaları bile düzenleyebilirsiniz. İşte tüm bu gerekçelerden ötürü mali müşavirler, şirket sahiplerine sanal ofisi adres gösteriyor.
Şirket sahipleri vergi avantajlarından faydalanıyor
Sanal ofisin sunduğu ekonomik çözümler bununla da bitmiyor. Posta ve çağrı yönlendirme, internet ve ofis alanı kullanımı gibi temel ofis ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılıyor. Uzaktan çalışma modelinde zaman zaman ihtiyaç duyulabilen fiziksel toplantılar için tasarlanan odalar da sanal ofisin sunduğu olanaklar arasında yer alıyor. Aranan prestijli iş adresini de çok sayıda lokasyon üzerinden karşılayan sanal ofisler, şirketlerin ticari kimliklerini yasal olarak sürdürmelerini olanaklı kılıyor. Şirket sahipleri vergi mükellefi olarak iş odaklı harcamalarını gider olarak göstermeyi sürdürüyor.
Hedefi 12’den vuran stratejiler
Gördüğünüz gibi sanal ofisler yalnızca maliyet tasarrufu sağlamıyor aynı zamanda şirketlere yeni bir açılım da getiriyor. Sanal ofis aracılığıyla işlerini en ekonomik şekilde yönetme gücüne erişen şirket sahipleri saha aktivitelerinde daha aktif bir pozisyona geçebiliyor. Uzaktan çalışmanın kabul gördüğü yeni çalışma düzeninde dijital teknolojinin gücüyle işlerini tek bir bilgisayar üzerinden yönetebilen şirket sahipleri, böylece kendilerini geliştirmek için gerekli zamanı da bulabiliyor. Mali müşavirlerin yol göstericiliğinde elde ettikleri verimlilik artışıyla hedeflerine en kestirme yoldan ulaşabiliyor, bundan 5 yıl sonrası için bugünden hedefi 12’den vuran stratejilerle yeni başarı hikayeleri yaratabiliyorlar.
Olmadık Ofis ile ayda 450 TL’den başlayan fiyatlarla ofisiniz hazır!
Siz de giderek kabaran maliyetler karşısında köprüden önce son çıkış noktasına geldiyseniz, ayda yalnızca 450 TL’den başlayan fiyatlarla sanal ofis kiralayabileceğiniz Olmadık Ofis tam size göre! Yatırımlarınızı ofis kiraları olarak değil hayallerinizdeki işe ulaşmak amaçlı değerlendirmek için ne duruyorsunuz? Olmadık Ofis’i şirketinizin resmi adresi olarak kayıtlara geçirerek resmi bir kimlik kazanabilir ve işinizi geleceğe taşıyabilirsiniz. Sanal ofis ve paylaşımlı ofis modellerinin en işlevsel özelliklerini bir araya getirerek sektöre alışılmışın dışında bir sanal ofis deneyimi kazandıran Olmadık Ofis, sunduğu sanal ofis kiralama hizmetiyle kendi şirketini kuranların binlerce lirayı bulan ofis maliyetlerini tek tıkla ortadan kaldırıyor. Abonelik modeliyle hizmet veren Olmadık Ofis, rengarenk sokaklarıyla İstanbul'un ilham kaynağı semtlerinden Balat’taki ve şehrin en kozmopolit bölgelerinden Cadddebostan’daki binasını resmi adres gösterme olanağı sunuyor. Çankaya’daki merkeziyle Ankaralıları da resmi iş adresiyle buluşturuyor. Yalnız resmi adres sunmakla da kalmıyor, Olmadık Ofis kullanıcılarının posta ve çağrılarını da yönlendiriyor. Üyeler, Olmadık Ofis’in sosyal mesafe kuralları gözetilerek tasarlanmış fiziksel alanlarını sınırsız ve ücretsiz kullanılabilirken, yalnızca yenilen-içilen ücretlendiriliyor. Ayrıca ortak çalışma alanlarında Türkiye’nin ilk füzyon içecek mutfağı olan Olmadık Kahveler’in sıra dışı lezzetleri de deneyimlenebiliyor.
Evden çalışma modelinin getirdiği verimliliği maliyet tasarrufuyla bir araya getirerek işini büyütmeyi hedefleyen bir şirket sahibi olarak, bütçenizi ofis kiralarına değil, sektördeki başarınızı artırmaya ayırmak istiyorsanız, Olmadık Ofis’inizi hemen kiralayın!