KÜTÜPHANE

Oyun geliştiriciler ofislerden ne bekliyor?

Oyun geliştiriciler ofislerden ne bekliyor?

Oyun geliştiriciler, sanal ofislerden yeni normalin getirisi olan dilediği yerden çalışma özgürlüğünü bekliyor. Sektördeki pek çok oyun geliştirici de uzaktan çalışmanın çok daha iyi olduğunu savunuyor.

Oyunlar, ruhumuzun en temel ihtiyaçlarından birinin, eğlenmenin kaynağı olarak çocukluğumuzdan bu yana bizimle. Pek çoğumuz onlarla sokaklarda tanışmış olsak da teknolojinin gelişmesiyle önce bilgisayarlarımıza, sonra ceplerimize girmeyi başardılar. Belki de dijital dönüşüm kavramının ilk örneklerini gördüğümüz alanlardan biri oldular! Bugünse devasa bir sektör olarak karşımızdalar…

Newzoo’nun raporuna göre, küresel oyun pazarı 2020 yılında 2,7 milyar oyuncuyla %9,3 büyüyerek 159,3 milyar dolara ulaştı. Peki ya oyun sektörünün arkasındaki gizli kahramanlar? Evet, doğru bildiniz! Oyun geliştiricilerden söz ediyoruz. Oyun geliştiriciler de özellikle son bir yılda ciddi bir dönüşüm içine girdiler. Büyük çoğunluğu oyun şirketlerinden bağımsız çalışan bu dijital mimarlar, günümüzde tek başlarına kolayca şirket kurarak sektördeki güçlerini katlayabiliyorlar. Sanal ofisler ise pek çok meslek grubu gibi onların da başvurduğu çözümler arasında ilk sırada geliyor. Sanal ofis kiralama, hem oyun sektörünün hem de oyun geliştiricilerin çağa tam anlamıyla entegre olmasında büyük rol oynuyor. Gelin The Game Developers Conference’ın yaklaşık 2.500 oyun geliştiricisiyle yaptığı anket çalışmasına göz atalım ve oyun sektörünün gizli kahramanlarına yakından bakalım!

1) Oyun sektörünün çoğunluğu freelance oyun geliştiricilerden oluşuyor

Oyun geliştiricilerinin büyük bir kısmı ya tek başına çalışmayı ya da çok büyük şirketlerin bünyesinde yer almayı tercih ediyor. Ankete göre herhangi bir şirkete bağlı olmadan, yalnız çalıştığını söyleyen oyun geliştiricilerin oranı %20 ile çoğunluğu oluşturuyor. 500’den fazla kişiyi istihdam eden oyun şirketlerinin bünyesinde çalışan %18’lik bir kesim ise diğer bir çoğunluğu temsil ediyor. Yani oyun sektörünün büyük bölümü freelance oyun geliştiricilerden oluşuyor.

2) Uzaktan çalışma, oyun geliştiricilerinin %27’si için yeni normalin getirisi değil 

Ankete katılan oyun geliştiricilerin %70’i, uzaktan çalışma modelini destekliyor. Buna karşın %3’lük küçük bir kesim bu fikre uzak. Oyun geliştiricilerin %27’si ise pandemi öncesinde de evden çalıştığını söylüyor. Yani pek çok sektör için yeni normalin bir getirisi olan uzaktan çalışma modeli, oyun sektörü için yeni değil aslında. Uzaktan çalışma modelini destekleyen dilimin payı göz önünde bulundurulduğunda, oyun sektöründe fiziki ofislere olan ihtiyacın giderek azalacağını öngörmek mümkün. Zira %3 oldukça küçük bir grup ve dijital çağın parlayan yıldızı konumundaki bir sektörde çağın dinamiklerini reddetmeleri, uzun vadede gerçekçi bir olasılık değil. 

3) Oyun sektörü fiziki ofislere dönmeye hazır değil 

Ankete göre oyun geliştiricilerin üçte birinden fazlası, ofise dönmek için aşıyı şart koşuyor. %24’ü vaka sayılarının düşmesini beklerken %12’lik bir kesim de uzun vadede ofiste kendini güvende hissetmeyeceğini söylüyor. Oyun sektörünün ofise dönmeye hazır olmadığına işaret eden bu tabloyu, hane halkı gelirlerinde düşüş yaşayan oyun geliştiricilerin oranı da daha ciddi bir boyuta taşıyor. Ankete katılan oyun geliştiricilerin %18’i gelirlerinin bir miktar düştüğünü, %8’i ise büyük bir gelir kaybı yaşadığını söylüyor.

Yani terk edilen ofislerin tek sorumlusu sağlık endişeleri değil, fiziksel ofislerin oyun geliştiricilerin omuzlarına yüklediği maddi yükler. 

4) Oyun geliştiricilerinin yeni adresi sanal ofisler 

Anket çalışmasının ortaya koyduğu sonuçlar, pandemide büyük bir ivme kazanan oyun sektörünün hem maliyet avantajı sağlayan hem de hareket kabiliyetini artıran çağa entegre çözümlere ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Tam da bu noktada karşımıza çıkan sanal ofisler, büyük şehirlerin merkezi semtlerinde fiziki ofislere binlerce lira kira vermek yerine sunduğu yasal adres gösterme imkanıyla hem kira hem de sekreterya, mutfak, temizlik, su ve elektrik gibi ofis maliyetlerini ortadan kaldırıyor. Üstelik yalnızca maliyet avantajı sağlamakla kalmıyor; posta, çağrı ve kargo yönetimi ile rutin ofis sorumluluklarını da devralıyor. Böylece oyunların mimarlarına, yalnızca işlerine odaklanmaları için alan tanıyor. Freelance oyun geliştiricileri için de prestijli yasal adreslerle sektörde profesyonel bir imaj çizmeyi kolaylaştırıyor. 

5) Ayda sadece 450 TL’ye sanal ofis kiralamak mümkün

Sanal ofis ve paylaşımlı ofis modellerini harmanlayarak sanal ofis sektörüne yeni bir soluk getiren Olmadık Ofis, sunduğu sanal ofis kiralama hizmetiyle gerek uzaktan çalışma veya hibrit modelini benimseyen oyun şirketlerinin, gerekse şirket kurmak isteyen freelance oyun geliştiricilerinin ofis maliyetlerini en aza indiriyor. Olmadık Ofis, Ankara Çankaya'da 450 TL + KDV, İstanbul Balat'ta 550 TL + KDV ve İstanbul Caddebostan'da 650 TL + KDV'ye resmi adres olarak kullanıma sunuyor. Üstelik abonelik modeliyle alınabilen bu hizmet, yalnızca yasal adres değil kullanıcıların posta ve çağrılarının yönlendirilmesini de kapsıyor. Olmadık Ofis’in sosyal mesafe kurallarına uygun olarak dekore edilmiş fiziksel alanları ise ücretsiz kullanılabiliyor. Böylece Olmadık Ofis abonesi olan oyun şirketleri veya oyun geliştiricileri, dilediklerinde sanal ofislerini masa başı çalışmaları için kullanabiliyor, toplantı ve görüşmelerini burada yapabiliyor. 

İster 500 kişiye istihdam sağlayan bir oyun şirketi, ister freelance çalışan bir oyun geliştiricisi olun, bütçenizi ofis kiralarına değil, sektördeki başarınızı artırmaya yönelik adımlara ayırmak istiyorsanız, Olmadık Ofis’inizi hemen kiralayın!