Sanal ofis, yazılım geliştiriciler için gerçek bir adres olabilir mi?

Sanal Ofis Blog Maskot

Yazılım geliştiriciler işleri gereği dilediği yerden çalışma özgürlüğüne sahip. Bu özgürlük geleneksel ofis yapısından daha az maliyetli ve iş odaklı sanal ofislere geçişide hızladırdı. Tıpkı fiziksel ofislerde olduğu gibi sanal ofislerde yazılım geliştiriciler için resmi bir adres olabilir.

Şaşırtıcı bir hızla gelişen teknoloji, hayatımızın her alanında kendine önemli bir yer edindi. Çok değil bundan 20 yıl önce sadece zamanı göstermeye yarayan saatler sağlık asistanına; telefonlar ödeme yöntemlerine; TV, bilgisayar ve tablet gibi elektronik cihazlar ise dünyanın herhangi bir noktasında sanal gezinti yapabileceğimiz, binlerce kilometre yol gitmeye gerek duymadan iş toplantıları yapabileceğimiz seyahat ve iş merkezine dönüştü. Gelişen teknoloji sayesinde evlerimizin temizliğini robot süpürgelere emanet ediyor, sıcaklığını uzaktan kontrol edebiliyor, eve gelmeden dakikalar önce cep telefonumuz aracılığıyla yemeğimizi ısıtabiliyoruz. Gelişen teknolojilerin hayatımızı kolaylaştırdığı aşikâr. Peki hepimizin diline doladığı bu “gelişen teknoloji”, teknik olarak hangi yöntemler kullanılarak geliştiriliyor ve hayatımızı kolaylaştırmayı nasıl başarıyor? Bu sorunun birden çok yanıtı var elbette. Ama hepimizin ilk aklına gelen yazılım olsa gerek, öyle değil mi?

Yazılım her yerde!

“Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isim” olarak tanımlanan yazılım; bugün evde, işte, okulda her yerde hayatımızın en büyük yardımcısı. İnternette araştırma yapmamıza olanak sağlayan arama platformları, saatler süren fiziksel toplantılarımızı 45 dakikayla sınırlandırmayı başardığımız video konferans uygulamaları, kariyer hayatımıza değer katan online kişisel gelişim eğitimleri, WhatsApp gibi sohbet programlarının tümü yazılımın eseri. Bu işle uğraşanlar, yani yazılım geliştiriciler sayesinde bilgisayarımız yanımızda olduğu sürece ofise gitmeye ihtiyaç duymadan oldukça verimli çalışabiliyoruz. Yazılım programlarıyla bize geleneksel ofis ortamını aratmadan uzaktan çalışma konforu sunan yazılım geliştiriciler, bu konfordan ne derece yararlanabiliyorlar? Onlar için ofis kavramı ne anlam ifade ediyor? Tam zamanlı ya da freelance yani serbest çalışan yazılım geliştiriciler hangi nedenlerle sanal ofise ihtiyaç duyuyor? Gelin bu soruların yanıtlarını bulalım.

Hayatımızı kolaylaştırıyor, dengeleri değiştiriyor.

Öncelikle teknolojinin gelişmesinde aktif bir rolü olan ve yıldızı bolca parlayan yazılım sektörünün, hemen her sektörün gelişimine yön verdiğini belirtelim. Geliştirilen her yeni yazılım teknolojisi, hayatımızı daha da kolaylaştırırken aynı zamanda küresel ticarette dengeleri değiştiriyor. Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan Türkiye’de Yazılım Ekosisteminin Geleceği Raporu’na göre ülkemizdeki yazılım sektörü 2019 yılında 565 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Sektörün gelecek 5 yıllık dönemde %5 oranında büyümesi bekleniyor. 2024’te ise 730 milyar dolar seviyesine yükseleceği öngörülüyor. Sektör tek başına kritik bir büyüklükte olsa da asıl çapını, kendisinden etkilenen diğer dijital ürün ve hizmetlerde gösteriyor. Yazılım sektörü, dokunduğu her sektörde çarpan etkisi yaratıyor. Sektörün etkilediği oyun, dijital dönüşüm ve freelance’ların oluşturduğu gig ekonomisi gibi diğer alanların büyüklüğü, yazılım sektörünü neredeyse 4’e katlıyor. Bu sektörlerin ortalama büyüme hızı, yazılımın büyüme hızından 3 kat daha fazla. Bu gelişme, günümüzde yazılım sektörünü 2,5 trilyon dolara yakın büyüklükte dinamik bir sektör haline getiriyor.

Yazılım her yerde, yazılımcılar nerede?

Yazılım programları, algoritmaların yol haritası sunduğu milyonlarca sıfır ve birlerden meydana gelen kodların birleşiminden oluşuyor. Evlerimizdeki çamaşır makinelerinde yer alan 15 dakikalık hayat kurtaran kısa çalışma programı ya da otomobilimizi park etmemize yardımcı olan otomobil asistanları, yazılım geliştiricilerin sihirli parmaklarında şekilleniyor. Herhangi bir yazılım programının tüm süreçlerini tek başlarına yönetebilecek donanıma sahip yazılımcılar, bu yetkinliklerinin verdiği özgüvenle kendi işlerinin patronluğuna soyunabiliyor. Herhangi bir şirketin bünyesinde çalışırken eş zamanlı olarak freelance işlerle kazançlarını artırabiliyor ya da tam zamanlı bir işte çalışmak yerine serbest çalışmayı tercih edebiliyorlar. Elde ettikleri yetkinlikler, iş hayatındaki hareket alanlarını genişletiyor.

Şirket kuruyorlar ya da freelance çalışıyorlar.

Bir yazılım programının tamamlanması ve kullanıma hazır hale getirilmesi, aylar süren yoğun bir çalışma ortamı gerektiriyor. Tam zamanlı çalışan yazılımcılar, ofiste geç saatlere kadar çalışmak zorunda kalabiliyor. Ağırlıklı olarak bilgisayar bilimi, yazılım mühendisliği ya da matematik gibi alanlarda lisans derecesine sahip olan yazılımcılar, yetkinliklerinden aldıkları güçle bir kurum çatısı altında çalışmayı tercih etmeyebiliyor. Bu da onlara kendi şirketlerini kurma ya da serbest çalışmanın kapılarını aralıyor. Üniversite eğitimi sırasında aldıkları teorik ve pratik bilgilerden hareketle geliştirdikleri her yazılım programı, kariyer yaşamlarında bir nevi altın anahtar işlevi görüyor. İş hayatında edindikleri deneyimlerle farklı uzmanlık alanları kazanıyorlar.

Dijitalleşen dünyanın yazılımcılara ihtiyacı var.

Günümüzün yazılım geliştiricileri, çok farklı uzmanlık alanlarına sahip. Mobil ve masaüstü gibi interaktif uygulamaların geliştirilmesinde front-end ve back-end developer’lar görev alıyor. İşletim sistemi kullanan cihazların yazılımlarının geliştirilmesinde kullanılan dile bağlı olarak programcı ve developer yani geliştiriciler devreye giriyor. Tüm yazılım dillerine hakim olanlar da full-stack developer olarak adlandırılıyor. Hangi uzmanlık alanına sahip olurlarsa olsunlar, birkaç iş deneyiminin ardından serbest çalışmaya yönelik kararlı adımlar atabilme cesaretini gösterebiliyorlar. Çünkü dijitalleşen dünyanın onlara ihtiyacı olduğunu çok iyi biliyorlar!

Dijitalleşme, yeni iş fırsatları sunuyor.

Yazılım geliştiriciler hangi alanda uzmanlık kazanırsa kazansınlar, oldukça spesifik bir iş kolunda çalıştıkları için freelance çalışma seçeneğini kolaylıkla tercih edebiliyor. Bugün hemen her sektörde hissedilen dijitalleşme, yazılım geliştiricilere yeni iş fırsatları sunuyor. Kurumsal iş hayatının yarattığı stres ve ofis ortamında çok uzun saatler boyunca çalışmanın getirdiği yükten uzaklaşmak isteyen yazılımcılar, freelance çalışma modelini tercih ediyor. Freelance yazılım geliştiriciler, kendi çalışma düzenlerini oluşturarak gün içinde istedikleri zaman diliminde çalışma olanağı yaratabiliyor. Yetkinliklerini kullanarak işlerine değer kattıkları müddetçe aranan isim olarak sürdürülebilir bir iş akışı oluşturabiliyorlar. Kendi şirketini kuran yazılım geliştiriciler ise bir ofise bile ihtiyaç duymadan dijital teknoloji sayesinde işlerini kolaylıkla yürütebiliyor. Ancak her iki durumda da resmi iş adresleri olmadığı için fatura kesme sorunuyla karşı karşıya kalıyorlar. Kendilerine evlerinde oldukça rahat çalışma ortamı yaratan freelance yazılım geliştiriciler, fatura kesme aşamasında sanal ofislere ihtiyaç duyuyor. Sanal ofislerin sunduğu resmi iş adresi hizmeti, işlerinin faturalandırılmasını olanaklı kılıyor. Böylece fatura kesemedikleri için iş akışında oluşabilecek aksaklıkların önüne geçebiliyorlar.

Sanal ofisler fatura kesme ihtiyacını karşılıyor.

Sanal ofisler, freelance çalışanların ya da ofise gerek duymadan kendi işini kuranların işlerini faturalandırmaları için büyük önem taşıyor. Çünkü müşteri kitleleri ağırlıklı olarak kurumsal şirketlerden oluşuyor. Bu şirketler, dışarıdan aldıkları her hizmeti faturalandırmak zorunda. Bu yüzden kurumsal müşteriler açısından, hizmet sağlayıcıların resmi bir iş adresi üzerinden fatura kesebilmeleri önemli bir kriter. Sanal ofisin sunduğu fatura kesme hizmeti, işlerin kayıt altına alınmasına olanak tanıyor.

İşinizi sanal ofiste bırakın.

Yazılımcılar gibi dijital tabanlı işlerle uğraşanlar için geleneksel ofis anlayışı, yerini sanal ofise bırakıyor. Yazılım geliştirme süreci, saha çalışması gerektirmediğinden sanal ofis aracılığıyla kolaylıkla yönetilebiliyor. Evlerinde rahat çalışma ortamı yaratamayan yazılım geliştiriciler, çok küçük bütçelerle sanal ofislerin fiziksel çalışma ortamlarından da yararlanabiliyor. Her türlü teknolojik donanım ve konfora sahip sanal ofisler, onların ikinci adresi oluyor. İşini eve taşımak istemeyenler, işlerini sanal ofiste bırakarak gündelik hayatlarına devam edebiliyor.

Yol haritası sunuyor.

Geleneksel ofislerin kira, dekorasyon ve çeşitli ihtiyaç kalemleriyle kabaran maliyetleri, serbest çalışan yazılım geliştiricileri sanal ofislere yönlendiriyor. 1’lerin ve 0’ların dünyasının kahramanı olan yazılım geliştiriciler, kod yazmaya en uygun teknolojik donanıma sahip atmosferi sanal ofislerde bulabiliyor. İhtiyaca yönelik nokta atışı hizmetler sunan sanal ofisler, yazılım geliştiricilere kapsamlı bir çözüm ortaklığı vadediyor. Sanal ofislerin iş odaklı yaklaşımı, çalışanların tamamen işlerine odaklanmalarını sağlıyor. Çözüm odaklı çalışma ortamında işte başarıya en hızlı yoldan ulaşan yazılım geliştiriciler, sıra dışı iş fikirleri geliştirmeye zaman ayırabiliyor.

Olmadık Ofis ile ayda sadece 550 TL’ye ofisiniz hazır!

Siz de serbest çalışan ya da freelance yazılım geliştiricisi olarak sanal ofisin getirdiği kolaylıklardan faydalanmak isterseniz, Olmadık Ofis tam size göre! Sanal ofis ve paylaşımlı ofis modellerinin en işlevsel özelliklerini bir araya getirerek sektöre alışılmışın dışında bir sanal ofis deneyimi kazandıran Olmadık Ofis, sunduğu sanal ofis kiralama hizmetiyle serbest ya da freelance çalışma modelini benimseyen yazılım geliştiricilerin binlerce lirayı bulan ofis maliyetlerini tek tıkla ortadan kaldırıyor. Abonelik modeliyle hizmet veren Olmadık Ofis, rengarenk sokaklarıyla İstanbul'un ilham kaynağı semtlerinden Balat’taki ve şehrin en kozmopolit bölgelerinden biri olan Cadddebostan’daki binasını resmi adres gösterme olanağı sunuyor. Olmadık Ofis. İstanbul Balat'ta 550 TL + KDV ve İstanbul Caddebostan'da 650 TL + KDV'ye resmi  ve yasal adres kullanımı sunuyor.  Yalnızca resmi adres sunmakla da kalmıyor, Olmadık Ofis kullanıcılarının posta ve çağrılarını da yönlendiriyor. Olmadık Ofis’in sosyal mesafe kuralları gözetilerek tasarlanmış fiziksel alanları ise Olmadık Ofis kullanıcıları tarafından ücretsiz kullanılabiliyor. Böylece Olmadık Ofis abonesi olan yazılım geliştiriciler toplantı trafiklerini sanal ofis üzerinden yönetebiliyor, projelerini rahatlıkla yürütebiliyor. Ve sürpriz! Türkiye’nin ilk füzyon içeçek mutfağı Olmadık Kahveler’in eşsiz lezzetleri de yazılım geliştiricileri Olmadık Ofis mekanlarında bekliyor.

İster serbest çalışmayı tercih eden ya da freelance çalışan yazılım geliştirici olun, bütçenizi ofis kiralarına değil, sektördeki başarınızı artırmaya yönelik adımlara ayırmak istiyorsanız, Olmadık Ofis’inizi hemen kiralayın!