Kendi işine sahip olmak çok kolay! Şirket kurulum sürecinde sizi başarıya götürecek, hedef belirlemeden sermaye planlamasına, PR çalışmalarından zorunlu resmi prosedürlere kadar şirketinizi ileri taşıyacak kriterleri bu yazımızda bir araya getirdik. Siz yaratıcılığınızı geliştirirken, hem yasal adresiniz hem de temsilciniz olacak sanal ofislerin avantajlarını açıkladık. İşte 2024'te iş kurarken dikkat etmeniz gereken 6 önemli adım!
Yeni iş fikirleri üretilmeye devam edilirken, teknoloji odağındaki gelişmeler atılımları daha da kolaylaştırdı. Ancak teknoloji, elbette tek başına yeterli olmuyor. İyi planlanmış adımların ve kapsamlı ön hazırlıkların yanı sıra resmi gereklilikler, maliyet hesaplamaları gibi pek çok detayın da ince elenip sık dokunması gerekiyor. Eğer siz de 2024’te yeni iş kurmak isteyen girişimci ruhlardan biriyseniz, kendi işinizi kurarken dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için yazımızı okumanızı öneririz.
İşte 2024’te yeni iş kurmayı planlayanların dikkat edilmesi gereken 6 kritik husus!
1) Odağınızı ve hedeflerinizi belirleyin
Bir işte başarılı olmanın anahtarı, “yolda öğrenmek”ten değil, yolun başında “hedef belirlemek”ten geçer. Hedefler, başarılı olmak için atılan adımların en büyük destekleyicisidir. Yeni girişimler için ise çok daha kritiktir ve öngörülemeyen risklerden korunmak için kalkan görevi görür. Hedeflerini ve odağını en başında belirlemeyen girişimlerin, olumsuz senaryolardan etkilenme ve maddi - manevi kayıplar yaşama olasılığı daha yüksektir. Yeni bir iş kurmak, ilk planda kolay gibi görünse de hangi amaç etrafında faaliyet göstereceğinizi belirlemek ve net çizgiler çekmek önemlidir. Bunun için odak noktanızı ve hedeflerinizi netleştirmeli, çağın ihtiyaçlarını ve sizin bu ihtiyaçlara yanıt verebilme kapasitenizi iyi analiz etmelisiniz. Aksi takdirde ulaşmak istediğiniz hedefler, başarının anahtarı olamaz ve yalnızca birer hayal olarak kalır. Peki hedeflerinizi hangi çerçevede oluşturmalısınız?
Ölçülebilir Akıllı Hedefler: Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir ve gerçekçi fikirler olarak adlandırılan akıllı hedefler, her adımda uygulanacak yöntemlerin önceden planlanması anlamına gelir. Girişimci, süreç boyunca neyle karşılaşırsa karşılaşsın belirlediği planlamanın dışına çıkmadığı sürece hedefine her zaman daha yakındır.
Ortak Hedefler: Girişimciler, genellikle kendi ulaşmak istediği noktayı hedef olarak belirler. Ancak bu planlama yalnızca bireysel başarılara kapı aralar ve elde edilen başarı markalaşmanın ve kurum içi bütünlüğün önüne geçer. Aynı zamanda takımın motive olmasını engeller. Bu yüzden yeni bir iş kuran kişilerin hedeflerini tüm ekibi dikkate alarak oluşturması gerekir. Bu yöntem, çalışanların moralini yükseltirken, işbirliğini teşvik ederek herkesin aynı amaç için çalışmasını sağlar, operasyonel ve iş geliştirme süreçlerindeki verimliliği artırır.
2) Sermaye planı oluşturun
Şirket sermayesi, bir işletmenin iş süreçleri boyunca harcamalarında kullanacağı bütçe kaynağıdır. Sermaye planı oluşturmak ise gelecek dönemlerde oluşabilecek, öngörülmemiş gider kalemlerine karşı önlem almak anlamına gelir. Öyle ki yerel ya da global pazarlar fark etmeksizin, ekonomik çalkantıların yaşanma ihtimali her zaman vardır. Bu noktada iyi bir sermaye planına sahip olmak, en kötü sonuçları doğurabilecek senaryoları göz önünde bulundurmak gerekir. Olası bir kriz anında işlerin durabileceğini hesaba katmak, buna ne kadar süreyle göğüs gerebileceğini önceden planlamak çok önemlidir. Sağlam temeller üzerine kurulmuş bir sermaye planı ile B planınız daima hazırdır.
3) Pazar araştırması yapın
Halihazırda bir girişim fikriniz varsa, pazar araştırmalarıyla vakit harcamak zaman kaybı gibi gelebilir. Fakat faaliyet göstereceğiniz sektör hakkında bilgi sahibi olmak, üretimden satışa kadar tüm operasyonel sürecinizi etkiler. Rakiplerinizi tanımak ve potansiyel müşterilerinizin hangi ürünlere daha çok rağbet ettiğini bilmek, fırsatları kolayca avantaja çevirmenizi sağlar, kârınızı artırır ve iletişim çalışmalarınızda nelere odaklanacağınızı belirlemenize yardımcı olur. Bu yüzden yeni bir iş kurarken sektörünüzün dinamiklerini, avantajlarını ve dezavantajlarını öğrenmelisiniz. Detaylı bir pazar analizi yapmalı, çıkmaya hazırlandığınız yolda nasıl konumlanacağınıza dair fikir edinmelisiniz. Bu sayede hem kendi artı ve eksilerinizi görebilir, hem de geliştireceğiniz stratejiler için önemli kılavuzlar oluşturabilirsiniz. Peki pazar araştırması kapsamında neler yapabilirsiniz?
- Hedef pazarınızda bulunan kişilerle sohbet edin.
- Rakiplerinizin ve potansiyel müşterilerinizin sosyal medya hesaplarını inceleyin.
- Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda anketler düzenleyerek ihtiyaç ve beklentileri keşfedin.
- Sektör hakkında yapılmış araştırmaları ve güncel trendleri takip edin.
- Sektördeki oyuncuların imza attıklarını başarıları ve işbirliklerini inceleyerek yeni fikirler üretin.
4) PR stratejisi geliştirin
Hangi ölçekte olursa olsun ve ne kadar süredir faaliyet gösterirse göstersin, bir şirketin ayakta kalmasının ve hedef kitlelerine ulaşarak bilinirlik elde etmesinin yegane yolu toplum karşısında itibar ve prestij kazanacağı çalışmalar gerçekleştirmekten geçer. Müşterilerden çalışanlara, yatırımcılardan partnerlere kadar işbirliği yaptığınız herkesle düzenli ve sağlıklı bir iletişim kurmak için PR çalışmaları yapmanız ve medyada görünür olmanız gerekir. Bu noktada öncelikle PR çalışmanızın amacına, vermek istediğiniz mesajlara, hedef kitlenize hangi mecralar ve iletişim araçları aracılığıyla ulaşacağınıza, hangi şirketle işbirliği yapacağınıza karar vermelisiniz. Bunu yaparken de geniş basın ve medya ağına, profesyonel ve deneyimli ekibe sahip, çevrimiçi ya da yazılı mecralarda faaliyet gösteren PR servislerini tercih etmelisiniz.
5) Sanal ofis ve resmi iş adresiyle prosedürleri takip edin
İş fikrinin hayata geçmesi için adımların planlanması, elde edilecek avantajlar, imza atılacak başarılar… Bunların her biri yeni bir iş kurarken girişimci ruhları besleyen heyecanlı süreçlerdir. Bu heyecan kimi zaman resmi prosedürlerin ihmal edilmesine de neden olabilir. Ancak resmi prosedürler, bir şirketin kültürünü oluşturan ve kuruluş politikasını belirleyen kurallardır. Bu nedenle yeni bir iş kurarken gerekli evrakların hazırlanması, başvuruların yapılması ve belgelerin alınması gibi resmi işlemleri ertelemeden yerine getirilmesi hem çalışanlar hem de yöneticiler için hayati önem taşır. Aksi halde her şey yolunda giderken ve siz hedeflerinize adım adım yaklaşırken, resmi prosedürlerde atlanmış herhangi konu, önünüze engel olarak çıkarak işlerinizin aksamasına yol açabilir.
Yeni kurulan bir şirketin sermayesindeki gider kalemlerinin en büyüğünü ofis kirası oluşturduğu için, doğru lokasyonda konumlanmanın kritik önemini de düşünen yöneticiler, maliyet ve prestij açısından denge kurmanın yollarını arıyor. Çünkü resmi iş adresiniz, hem sektörde hem de hedef kitleniz nezdinde çizeceğiniz imajı doğrudan etkiler. Şirketiniz için resmi bir adres seçmenin tek yolu bir ofis kiralamak değildir. Günümüzde giderek yaygınlaşan uzaktan çalışma kültürünü de düşündüğünüzde, sanal ofis kiralama seçeneğiyle kuracağınız yeni iş için kolayca resmi bir adres edinebilirsiniz. Üstelik bu şekilde posta, kargo ve çağrı yönetimi gibi rutin ofis sorumluluklarını da sanal ofis görevlilerine devredebilirsiniz.
6) Sanal ofis seçeneklerini değerlendirin
Sanal ofis kiralama hizmeti sunan Olmadık Ofis ile tüm ofis ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve zamanınızı verimli bir şekilde kullanarak masraflarınızı en aza indirebilirsiniz. Böylece yeni kuracağınız işinizde ipleri kendi elinize alabilirsiniz. Olmadık Ofis ile İstanbul'un tarihi yarımadasında, Haliç’in kıyısındaki Balat’ta, Anadolu Yakası’nın en merkezi noktalarından Caddebostan'da sanal ofis kiralayarak resmi ve yasal iş adresine sahip olabilirsiniz.
Kabınıza sığmayıp sınırları aşmak istediğinizi de duyar gibiyiz! O halde, sanal adresiniz Olmadık Ofis, resmi adres, yasal mevzuata uygun kira sözleşmesi, faturalı ve stopajsız ofis kiralama, çağrı yanıtlama, posta yönetimine ek olarak kredi kartıyla aylık ödeme avantajları sunuyor. Bu sayede ekstralar için endişelenmenize de gerek kalmıyor. Olmadık Ofis ile ayda yalnızca 550 TL’den başlayan fiyatlarla sanal ofis kiralayabilirsiniz. Hemen bir sanal ofis kiralamak için tıklayın.