Freelance çalışma, bir kuruma bağlı olmaksızın kendi işini ve zamanını yöneterek gelir elde etmek isteyenler için en kârlı alternatif haline geldi. Ancak freelance çalışanlar, profesyonel bir imaj sunmak ve yasal gereklilikleri karşılamak için bir iş adresine ihtiyaç duyar. Dünyanın herhangi bir noktasından çalışabilme imkanı sunan sanal ofisler ise düşük maliyetle yasal iş adresi ve profesyonel hizmetler sağlıyor. Freelance çalışanların işlerini daha verimli yönetmesine yardımcı oluyor.
Son zamanlarda freelance çalışma modelinin yaygınlaşmasıyla birlikte, sanal ofis sistemi de oldukça popüler hale geldi. Mevcut işini ya da hobisini profesyonel bir seviyeye taşımak, yeni bir girişim başlatmak isteyenler, artık ev adreslerini yasal iş adresi olarak kullanmak yerine ideal ve uygun maliyetli çözüm olan sanal ofisleri tercih ediyor. Olmadık Ofis olarak bu içerikte, sanal ofis ile prestijli bir yasal iş adresine sahip olmanın avantajlarına değineceğiz.
Ev adresi, iş adresi olarak gösterilir mi?
Herhangi bir kurum ya da şirkete bağlı olmayan freelance bir çalışansanız evinizin adresini iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak, evinizin tapusunda isminizin yazması gerekir. Böylece şahıs şirketinizin adresi olarak evinizi gösterdiğinizde, stopaj vergisi ödemezsiniz. Ancak eviniz kiraysa, ek olarak stopaj vergisi de ödemeniz gerekir. Ev adresinizi işyeri adresi olarak kullandığınızda Gayrimenkul İradı Mükellefi olur. Her yıl beyanname veya dilekçe ile kira geliri bildiriminde bulunmak zorunda kalırsınız. Tüm bunların haricinde evinizde çalışmanın bazı avantaj ve dezavantajları vardır.
Evden çalışmanın avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Mesai saati kavramı olmadığı için istediğiniz zaman işe başlayabilirsiniz.
- Home-office ya da freelance çalışmanın en büyük avantajlarından biri, ofis kira giderinin ve ısınma, aydınlatma, telefon, internet ve elektrik gibi temel masrafların olmamasıdır. Freelance çalıştığınızda, ofisin iç dekorasyonu için sahip olmanız gereken eşyalar, mobilya ve ekipmanlara da ekstra bir maliyet ayırmanız gerekmez.
- Yanınızda başka çalışanlar olmayacağı için sürekli iş ya da iş dışı konularda bölünmeyeceğiniz için işinize kolaylıkla odaklanabilirsiniz.
- Ofise gidip gelirken trafikte harcayacağınız süreden tasarruf edebilir, işinize ya da özel yaşamanıza daha fazla vakit ayırabilirsiniz.
Evden çalışmanın dezavantajları ise şu şekildedir:
- Ev adresinizin herkes tarafından bilinmesi, gizliliğiniz açısından bazı sorunları da beraberinde getirebilir.
- Ev adresinizin kolay ulaşılabilir bir konumda olmaması, yüz yüze görüşmek istediğiniz potansiyel müşterileriniz ya da iş ortaklarınız için ulaşım sorunu yaratabilir.
- Sürekli evde olacağınız için iş çevrenizden ve meslektaş ağınızdan soyutlanır soru sorup yardım alabileceğiniz kişilerden mahrum kalırsınız.
- Sektörel ortamlardan uzak kalacağınız için gelişmekte zorlanabilirsiniz.
- Apartman dairesinde yaşıyorsanız, komşularınızın gürültü yapmasına karşı tetikte olur ve odaklanmakta zorluk çekebilirsiniz.
- Evde yalnızsanız çalan telefon ya da kapı ziline yanıt vermeniz, yalnız değilseniz de evde yaşayan diğer kişilerin gürültüsü ya da müdahalesi nedeniyle konsantrasyonunuzu kaybedebilirsiniz.
Ev adresinizi yasal iş adresi olarak göstermek, beraberinde resmiyeti getirir. Bu adresi müşterilerinizin sizi bulmakta zorluk çekmemesi için web sitenizde, sosyal medya hesaplarınızda ve kartvizitinizde göstermeniz gerekir. Haberli ya da randevulu olmayan durumlarda adresinize aniden gelen müşterileriniz için eviniz sürekli düzenli ve birini profesyonel olarak ağırlamaya uygun olmalıdır. Kargo ve evraklarınızın zamanında gelmesi için evde bulunmanız gerekir. Aksi durumda, kaybolan paketleriniz için işlerinizin aksama ihtimali vardır. Öte yandan, evinizi işyeri olarak gösterdiğinizde faydalanabileceğiniz maliyet avantajları söz konusudur. Örneğin, giderlerinizin bir kısmını muhasebeleştirme şansınız doğar. Mali müşavirinizden bilgi alarak bu konuda doğru adımlar atabilirsiniz.
Sanal ofis hizmeti ile şahıs şirketi nasıl kurulur?
Freelance çalışanların ağırlıklı olarak tercih ettiği sanal ofis çeşitleri, farklı seçeneklerle hizmetinize sunulur. Freelance çalışanlar, şirketlere verdikleri hizmet sonucunda fatura kesmek zorundadır. Kazancın sürekli olduğu ve freelance fatura kesmenin zorunlu hale geldiği durumlarda ilk akla gelen şirket türü, genellikle şahıs şirketi olur.
Kurulum ve işletme maliyetlerinin düşük olması ile birlikte belirli vergi dilimleri açısından da avantaj yaşayabileceğiniz şahıs şirketi kurma aşamaları oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Sanal ofis ile şahıs şirketi kurmak temel olarak şu adımları içerir:
- Şirket türünün şahıs şirketi olmasına karar verdikten sonra, almak istediğiniz hizmetleri gözden geçirmelisiniz. Bu yüzden şahıs şirketinizi sanal ofis paketlerinin sunduğu hizmetlerden faydalanarak rahatlıkla kurabilirsiniz.
- Müşterilerinize sunacağınız hizmetler ve bu hizmetlerin niteliklerini belirledikten sonra iş sürekliliğinizi sağlayabilirsiniz.
- Türkiye'de şirket kurulumu için bir tebligat adresi göstermeniz gerekir. Şirketinizin resmi adresi olarak sanal ofisinizin adresini gösterebilirsiniz. Ancak bu durum için sanal ofis şirketi ile yasal adres olarak göstermeniz için sözleşme yapmalısınız.
- Adres konusunda da anlaştıktan sonra, resmi şirket kurulum işlemleri tamamlanmış olur.
- Şirket kurulumunuz bittikten sonra, vergi dairesinden bir memur tebligat adresinizin doğru olup olmadığını kontrol etmeye gelir. Ofiste olmadığınız durumlarda vergi memuru ile randevulaşarak görüşmenizi daha sonra gerçekleştirebilirsiniz. Memurlar sanal ofis sistemine alışık oldukları için bu konuda çoğunlukla anlayışlı davranırlar.
- Vergi yoklamanız bittikten sonra yasal olarak şirketiniz kurulmuş olur.
Freelance çalışanlar nasıl fatura keser?
Freelance çalışanlar, verdikleri hizmetler karşılığında gelirlerini yasal olarak belgelemek ve vergilerini ödemek zorundadır. Bu süreçte, freelance fatura kesme işlemi için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır:
- Şahıs Şirketi Kurmak: Freelance çalışanlar, şahıs şirketi kurarak kendi adlarına fatura kesebilirler. Şahıs şirketi kurmak, fatura kesmenin en yaygın ve kolay yoludur. Bu sayede, elde edilen gelirler üzerinden gelir vergisi ödenir.
- Serbest Meslek Makbuzu: Şahıs şirketi kurmak istemeyen freelance çalışanlar, serbest meslek makbuzu kullanarak da gelirlerini belgeleyebilirler.
- Gider Pusulası: Sürekliliği olmayan, tek seferlik işler için gider pusulası kullanılabilir. Bu yöntem, arızi kazançlar için geçerlidir ve belirli bir tutarın altında kalan kazançlar için uygundur.
Freelance çalışanlar, bu yöntemlerden birini seçerek yasal yükümlülüklerini yerine getirebilir ve gelirlerini belgeleyebilirler.
Sanal ofislerle ilgili en çok sorulan 10 soruyu ve bu soruların yanıtlarını merak ediyorsanız bu içeriğimize de göz atmayı unutmayın.
Freelancer için sanal ofis gerekli mi?
Freelancer olarak çalışırken, profesyonel bir iş adresine sahip olmak ve yasal gereklilikleri karşılamak önemli bir konudur. Bu noktada, sanal ofis İstanbul lokasyon seçenekleri, özellikle Olmadık Ofis gibi prestijli hizmet sağlayıcıları, freelancerlar için ideal bir çözüm sunar. İstanbul’un Balat ve Caddebostan semtlerinde sanal ofis hizmeti veren Olmadık Ofis, serbest zamanlı çalışanların fiziksel bir ofis kiralama maliyetinden kaçınmalarını sağlar. Profesyonel bir iş adresi, posta ve telefon hizmetleri gibi imkanlar sunar. Ayrıca, freelancer şirket kurma sürecinde de yasal gereklilikleri karşılamak için sanal ofisler büyük avantaj barındırır. Böylece çalışanlar, işini daha esnek ve verimli bir şekilde yönetebilir. Müşterilerinize daha profesyonel bir imaj sunabilir.
Serbest meslek çalışanları için sanal ofisin sunduğu avantajlara daha yakından bakmak isterseniz bu içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Neden sanal ofis tercih etmelisiniz?
Kendi işini kurmak ya da var olan freelance işini sürdürmek isteyen her bireyin güvenilir ve prestijli bir adrese ihtiyacı vardır. Sanal ofis hizmetleri, kişiye iyi bir lokasyonda adres sahibi olma imkanı verir. Bununla birlikte sayısız avantaj sağlayan sanal ofisler, sizi birçok masraf ve uğraştan da kurtarır.
Kurumsal bir telefon hattı ve sekreter hizmeti alarak müşterilerinize karşı olumlu bir duruş yaratmanızı sağlar. Sekreteriniz sizin için aramaları yanıtlar ve gerekli notları tarafınıza iletir. Böylece planlarınız aksamadan devam eder.
Kargo ve posta yönetimi hizmeti de bulabileceğiniz sanal ofis paketleri sayesinde, önemli belgeleriniz muhafaza edilir ve dilediğiniz zamanda dilediğiniz yere ulaştırılır.
Gerçek ofislere kıyasla doğaya maliyeti daha az olan sanal ofisler, aynı zamanda çevre dostudur.
Olmadık Ofis’in freelance çalışanlara sunduğu avantajlar neler?
Olmadık Ofis, sanal ve paylaşımlı ofis imkanlarıyla dijital dünyaya kapı açar. Sanal ofis kiralayarak pek çok avantajı da beraberinde yaşayabilirsiniz. Tüm ofis ihtiyaçlarınızı ve zamanınızı verimli bir şekilde kullanarak masraflarınızı minimuma indirebilirsiniz. Hayatınızın yönetimini kendi elinize alabilirsiniz. Olmadık Ofis’e başvurarak İstanbul'un gözde lokasyonları Balat ve Caddebostan'da sanal ofis kiralayabilirsiniz. Böylece yasal ve resmi iş adresi, yasal mevzuata uygun kira sözleşmesinin yanında birçok fayda elde edebilirsiniz.
Posta yönlendirme, çağrı yanıtlama, 7/24 online erişim imkanı, ortak çalışma alanlarına ücretsiz erişim ve toplantı alanlarını %50 indirimli kullanma gibi olanaklardan yararlanabilirsiniz. Olmadık Ofis'in alternatifleri arasında yer alan co-working yani ortak ofis alanları hizmet avantajları ile işinizi kolaylaştırır. Konforlu ve modern bir ortamda networking yapmanızı sağlar. Eğer siz de serbest çalışıyor ve şahıs şirketi kurma, yasal iş adresine sahip olma, fatura kesme gibi konularla ilgili alternatif bir çözüm arıyorsanız, sürece sanal ofis hizmeti almakla başlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak ya da lokasyon seçimi yaparak üyeliğinizi başlatmak için talep formumuzu doldurun ve sizinle iletişime geçelim!