Gelişen teknoloji alt yapısı çoğu sektörün uzaktan çalışabilir duruma gelmesini sağladı. Geleneksel iş süreçlerinin maliyetli olması da bu süreci hızlandırdı. Sanal ofislerle birlikte de hem çağı yakalayabiliyorsunuz hem de geleceğin çalışma yapısına adım atabiliyorsunuz.
Pandemiyle birlikte hızla yaygınlaşan ve kimi sektörlerde kalıcı hale gelen uzaktan ya da hibrit çalışma modelleri, dijitalleşeceği aklımızın ucundan dahi geçmeyen bazı meslek gruplarını bile sürpriz bir şekilde dönüştürdü. Bunların başında avukatlar geliyor. Pek çok hukuk bürosu, salgın sürecinde fiziksel ofisleri yalnızca toplantı veya evrak işleri gibi ihtiyaçlar dahilinde kullanırken, bazıları ise ofis mekanını tamamıyla terk etti. Hatta bununla da kalmayarak iş süreçlerini de hızla dijitalleştirdi. Hal böyle olunca, fiziksel ofisler birer külfetten farksız olmaya başladı. Freelancer’lardan girişimlere, KOBİ’lerden kurumsal şirketlere, her yapıya sunduğu yasal adres gösterme imkanıyla öne çıkan sanal ofisler ise hukuk büroları ve avukatların çaldığı ilk kapılardan oldu. Peki, geleneksel iş süreçlerine ve ofis düzenlerine yıllardır sadık kalan hukuk büroları ve avukatlar, bu noktaya nasıl geldi? Sanal ofis çözümleri onlara nasıl bir kapı araladı? Tüm bunlar yalnızca pandeminin eseri mi? Gelin, araştırmalar ışığında hepsine tek tek yanıt verelim.
Hukuk bürolarının %56'sı iş süreçlerini dijitalleştirmenin peşinde
Wolters Kluwer tarafından yapılan “COVID Krizinin Hukuk Sektörüne Etkisi” adlı anket çalışmasına göre, Avrupa'daki hukuk bürolarının %56'sı pandemi sürecinde akıllı teknoloji çözümlerine olan ihtiyaçlarının arttığını belirtiyor. Teknoloji yatırımı yapmak istedikleri alanların başında %63’le e-imza gelirken, onu %46 ile e-toplantı ve e-oylama yönetimi, %40’la belge ve sözleşme akışı yönetimi, %34’le iş akışı yönetimi ve süreç otomasyonu izliyor. Yani avukatlar, bir an önce tüm iş süreçlerini uzaktan yönetilebilir hale getirmek istiyor. Bitmedi, dahası da var! Hukuk bürolarının %66’sı müşterileriyle dijital olarak iletişim kurma yöntemlerini geliştireceklerini söylerken, %41'i gelecekte sanal duruşmaların hızlanmasını bekliyor. Tüm bunlar, avukatların hızla fiziksel ofislerden uzaklaşmanın yollarını aradığını gösteriyor. Peki, onları bu raddeye getiren sadece salgın mı?
Hukuk sektörü pandemi öncesinde fiziksel ofislerden uzaklaşmaya başladı
MyCase tarafından yapılan bir anket çalışmasına göre, pandeminin tüm dünyaya yayıldığı Nisan 2020’de, hukuk şirketlerinin %48'i tamamen uzaktan çalışmaya başladı ve sadece %12'si fiziksel ofislere gitmeye devam etti. Geriye kalan kesim ya hibrit modeli benimsedi ya da bir daha geri dönmemek üzere ofis mekanını tamamen terk etti. Fiziksel ofislerin cazibesini kaybedişi buraya kadar pandeminin beraberinde getirdiği bir eğilim olarak görünse de Law Practice Today’de yayınlanan “Reset: The Future Law Firm” başlıklı bir makale, sinyallerin birkaç yıl öncesinden geldiğini gösteriyor. Buna göre COVID-19'dan önce bile hukuk şirketleri, ofislerdeki bireysel ve ortak alanların dengesini değiştirmeye odaklanarak kurumsal ayak izlerini azaltmaya çalışıyordu. Kiraların maaşlardan sonra en yüksek gider kalemi olması da bu çabaya eklenince, son birkaç yılda hukuk şirketlerinin fiziksel ofis alanlarını %25'e kadar azalttığı görüldü.
Avukatlar için geleceğin çalışma modeli hibrit
Salgın sonrası, hukuk bürolarının alan bazında gösterdiği küçülme eğiliminin devam edeceği belli. McKinsey tarafından yapılan bir araştırma da avukatların fiziksel ofislerde geçireceği zamanın %12 azalacağını söylüyor. Geleceğin çalışma modeline dair öngörülere bakıldığında ise oklar hibrit çalışma modelini gösteriyor. Buna göre hukuk şirketlerinde çalışan avukatların büyük bir kısmı evden çalışırken, yalnızca haftanın belli günlerinde fiziksel ofislerde bulunacak. Peki neden tamamıyla evden çalışmaya hâlâ mesafeli yaklaşılıyor? Amerika'da bir anket çalışması, bu soruya şöyle yanıt veriyor: “Avukatların %88'i gelecek için %100 sanal bir ortam düşünmüyor.”
Hukuk şirketlerinin %85’i fiziksel ofis alanlarını küçültmeyi kârlı buluyor
Hukuk müşavirliği şirketi Altman Weil tarafından 180'den fazla hukuk şirketinin katılımıyla yapılan bir ankete göre, evden çalışmaya geçişin pandemi etkisiyle bir anda hızlanması, mevcut ofis giderlerinin yeniden hesaplanmasına ve ofis ihtiyaçlarının gözden geçirilmesine neden oldu. Salgın sürecinde meydana gelen ekonomik çalkantılar, maliyet tasarrufunu şirketlerin sürdürülebilirliği için daha da kritik hale getirirken, yüksek ofis kiralarının yüklerinden arınmak en kârlı seçenek olarak öne çıktı. Ankete katılanların %29,3'ü daha küçük bir ofise geçtiğini belirtirken, bu grubun %85’i, kârlılıkta önemli bir iyileşme sağladığını bildirdi. Müvekkilleri nezdinde prestijli bir adrese sahip olmak için 10 binlerce liralık ofis kiralarından ve bağlayıcı kira sözleşmelerinden tamamıyla kurtulmak isteyenlerin imdadına ise sanal ofisler yetişti.
Olmadık Ofis ile ayda sadece 550 TL’ye hukuk büronuz hazır!
Sanal ofis ve paylaşımlı ofis modellerinin en işlevsel özelliklerini bir araya getirerek sektöre alışılmışın dışında bir sanal ofis deneyimi kazandıran Olmadık Ofis, sunduğu sanal ofis kiralama hizmetiyle gerek uzaktan çalışma veya hibrit modelini benimseyen hukuk bürolarının, gerekse kendi hukuk şirketini kurmak isteyen avukatların omuzlarından kârlılığın düşmanı ofis maliyeti yükünü tek tıkla alıyor. Abonelik modeliyle hizmet veren Olmadık Ofis, Rengarenk sokaklarıyla İstanbul'un ilham kaynağı semtlerinden Balat’ta, denizin ve yeşilin kesişim noktası Caddebostan'da resmi adres olanağı sağlıyor. İstanbul Balat'ta 550 TL + KDV ve İstanbul Caddebostan'da 650 TL + KDV'ye resmi adres gösterme imkanı tanıyor. Yalnızca resmi adres sunmakla da kalmıyor, Olmadık Ofis kullanıcılarının posta ve çağrılarını da yönlendiriyor. Olmadık Ofis’in sosyal mesafe kuralları gözetilerek tasarlanmış fiziksel alanları ise Olmadık Ofis kullanıcıları tarafından ücretsiz kullanılabiliyor. Böylece Olmadık Ofis abonesi olan hukuk büroları veya avukatlar, dilediklerinde sanal ofislerini toplantı, müvekkil görüşmeleri veya masa başı çalışmaları için değerlendirebiliyor. İster 500 avukata istihdam sağlayan bir hukuk danışmanlığı şirketi, ister kendi şirketini kurmak isteyen bir avukat olun, ofis kiralarına ayıracağınız bütçe yerine kazandığınız davaları artırmak istiyorsanız, Olmadık Ofis’inizi hemen kiralayın!