Influencerlar, şirket kurmak için sanal ofislerde buluşuyor!

Sanal Ofis Blog Maskot

Bugün hemen herkes dijital teknolojinin gücünden yararlanarak iş dünyasında kendine farklı roller edinebiliyor. Sosyal medya platformlarını aktif kullanarak yaptıkları paylaşımlarla saniyeler içinde yüz binlerce kişi üzerinde etkileşim yaratabilen influencerlar da bunlardan biri. Ancak oldukça yüksek meblağlar kazanan influencerlar bunun sonucu olarak Gelir Vergisi'ne tabii oluyor ve şirket kurma şartı aranıyor. Bu süreçte de sanal ofislere yönelen influencerlar çözüme kolayca ulaşıyor. Olmadık Ofis, influencerların ve diğer sosyal medya aktörlerinin bu yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerine ve resmi bir iş adresi edinmelerine yardımcı oluyor.

Yakın zamanda vergi mükellefi haline getirilen influencerlar’ın gelirlerine %15 ek vergi getirilmesi gündemdeydi. 14 Ekim 2021’de Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi TBMM'de kabul edildi. Böylelikle Sosyal medya fenomenleri, youtuber’lar yani internet üzerinden kazanç sağlayanlar, sosyal medya üzerinden aldıkları reklamlar için %15 stopaj vergisi ödeyecek..Haliyle “YouTuberlar şirket kurmalı mı, influencerlar şirket açmalı mı?” sorularına yanıt aranıyor. Takipçilerin satın alma kararında oldukça etkili olan, bu nedenle de markaların peşinden koştuğu influencerların elde ettiği gelirler de hemen herkesin dilinde.

Peki sadece akıllı cihazlar kullanarak iş süreçlerini organize etmeyi başarabilen influencerlar’ın Instagram gelirlerinin vergilendirilmesi için şirket kurmaları gerekli mi? O zaman hiç vakit kaybetmeden başlayalım…

Influencer marketing son 5 yılda 6 kat büyüdü

Türkçede etkileyici, etkileyen kişi” anlamına gelen influencer kavramı, tıpkı YouTuber, fenomen gibi sosyal medya pazarlama türü olan influencer marketing ile hayatımıza girdi ve konvansiyonel pazarlama tekniklerinin alternatifi olarak giderek yaygınlaşıyor. Son 5 yılda 6 kat büyüyen bu pazarlama tekniği, markalara yeni bir alan açarken, influencerların sayısını da artırdı. SEMRush tarafından hazırlanan Influencer Marketingin Geleceği” adlı çalışmasına göre, 2020de 10 milyar dolar büyüklüğe ulaşan küresel influencer marketing pazarının, bu yılın sonunda %50 büyüme ile 15 milyar dolara erişmesi bekleniyor. Pandemi ile sosyal medya platformlarında geçirilen sürede %70lere varan artış da bu beklentiyi güçlendiriyor. Bu da influencerların gelirlerinin artması anlamına geliyor. Ama vergiler devreye girdiğinde, resmi iş adresi ihtiyacı da gündeme geliyor.


Resmi iş adresi ile ilgili sorularınız için hemen Olmadık Ofis’in ana sayfasından canlı destek alabilirsiniz!


Mikro influencerlar yükselişte!

Araştırma, küresel influencer marketing pazarındaki fenomen, YouTuber ve influencer sayılarının 38 milyona ulaştığını, markaların takipçi sayısı düşük olsa da doğrudan hedef kitleye seslenen mikro influencerları tercih etme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Mikro influencerlar ortalama tek postta 2 bin ile 15 bin lira arasında değişen miktarlarda kazanç sağlarken, bu rakam makro influencerlarda yüz binlerce lirayı bulabiliyor. Dünyanın en çok kazanan YouTuber’ının yılık 225 milyon lira gelire sahip olduğunu düşünürseniz, bu rakamlar az bile kalıyor. Henüz 9 yaşındaki YouTuber Ryan Kaji, sadece YouTubeda oyuncak açma videoları çekerek bu geliri elde etmeyi başardı! 29 milyon takipçiye sahip Ryan Kaji, Colgate ile birlikte kendi ağız bakım ürünlerini çıkararak fenomen işbirliği açısından yeni bir girişim bile başlattı.

Benzer örneklere Türkiyede de rastlamak mümkün. Markalar, bu alanı geleneksel reklam yöntemlerine kıyasla daha düşük maliyetlerle daha geniş bir kitleye ulaşmak açısından avantajlı buluyor. Influencer ve fenomen işbirliği markalara oldukça verimli fırsatlar sunuyor. Influencer marketingde en çok kullanılan platformlar arasında yer alan Instagram ise açık ara liderliği elinde bulunduruyor. Onu sırasıyla YouTube ve Twitter takip ediyor. Markalar işbirliği yaptıkları influencer, fenomen ya da YouTuber’lardan aldıkları hizmet karşılığında fatura kesmelerini bekliyor. Fatura kesmek için kendi şirketini kurmayanlar, sadece bu nedenden dolayı iş kaybı yaşayabiliyor. Aylık oldukça cüzi bir bedelle şirket kurma maliyetlerini ortadan kaldıran sanal ofisler influencer, fenomen ve YouTuber’lara fatura kesme hizmeti sunarak yeni kazanç kapıları aralıyor.

YouTube gelirlerinin vergilendirilmesi nasıl gerçekleşiyor?

Yüksek takipçi sayısına ulaşan influencerların, markaların pazarlama faaliyetlerinde önemli bir yer edindiği çok açık ortada. Tüketiciyle yakın temas kurmak isteyen markalar, influencer işbirlikleri ile dijital pazarlama faaliyetlerine hız kazandırabiliyor. Fenomen iletişimi ile işbirliği de markaların sesini hedef kitlelerine saniyeler içinde ulaştırıyor. Bu yöndeki çalışmalardaki artışla binlerce takipçi sayısına ulaşan influencer ve YouTuberlar da kazançlarını artırabiliyor. Ancak yeni yasal düzenlemeler sosyal medyanın aktörlerini vergi mükellefine dönüştürüyor. Bu durum gelirlerin kayıt altına alınmasını zorunlu hale getiriyor. YouTuberların YouTube gelirlerinin vergilendirilmesi için öncelikle bir şirkete sahip olmaları gerekiyor. YouTube’daki izlenme sayısı ve süresine göre elde edilen gelirler, reklam geliri olarak tanımlanıyor. Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan “Ticari Kazanç” hükümlerine tabi olan influencerların Instagram gelirlerinin vergilendirilmesi için de aynı yolu izleyerek kendi şirketlerini kurmaları KDV, gelir vergisi ve yıllık gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Buna ek olarak Vergi Reformu Paketi yasalaştığında gelirlerinden yüzde %15 vergi kesintisi yapılacak. Bu oran gelir artışına bağlı olarak %40’ı bulabilecek.

YouTube için şahıs şirketi açmak zor mu?

Influencer, YouTuber, fenomen gibi meslek sahiplerinin kazançlarını kayıt altına alabilmek için şirket kurmaları gerektiği gün gibi ortada. Peki sadece akıllı telefon kullanarak binlerce kişiye aynı anda ulaşabilen, bunu yaparken de herhangi bir sermayeye ihtiyaç duymayan YouTuber’lar şirket kurmalı mı? Yapılan yeni düzenlemelerle YouTuberlar ciddi miktarlara varan vergi cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Bu sorunun çözümü ise teorik olarak şirket kurmak gibi gözükse de pratikte işin doğası gereği bir şirkete ihtiyaç duyulmuyor. Peki işlerini evden ya da herhangi bir mekandan rahatlıkla organize edebilen YouTuberlar, fiziksel bir ofis yapılanması içine girmeden YouTuber şirketi açabilirler mi? Elbette! YouTube için şahıs şirketi açmak, aslında hiç de zor değil. Gelirlerini kayıt altına almak için binlerce liralık kira masrafını karşılamak zorunda kalmadan sanal ofislerden destek alarak resmi bir kimlik kazanabilirler. Böylelikle pandemi döneminde işlevini iyice yitiren ofis yapılanmasının getirdiği yüksek maliyetlerden kurtulabilirler. Aylık çok cüzi rakamlarla resmi adres, çağrı, posta ve kargo yönetimi ile gerekli görüldüğünde toplantı yapma gibi imkanlar sunan sanal ofislerden faydalanarak meşruiyet kazanabilirler.

Influencer’lar şirket açmalı mıdır?

Sadece YouTube kanalı aracılığıyla markaların sesini tüketicilere ulaştıran YouTuberlar değil, tüm influencerlar için aynı koşullar geçerli elbette. “Influencer’lar şirket açmalı mı?, Fenomenler nasıl şirket kurabilir?” sorularının karşısına çıkan yüksek maliyet çıkmazı, burada da sanal ofis uygulamalarına kapı aralıyor. Sanal ofisler, ofis kiraları ve faturalarla giderek kabaran şirket kurma maliyetlerini ortadan kaldırarak sosyal medyanın aktörlerine maliyet etkin bir avantaj sunuyor. Sanal ofisin sunduğu resmi iş adresi hizmetinden faydalanan influencer ya da YouTuberlar home ofis şirket kurmak yönünde büyük bir adım atarak kendi şirketlerinin çatısı altında markalara sundukları hizmetleri sürdürebiliyor. Üstelik sanal ofisin sunduğu resmi iş adresi hizmeti ile fatura kesme sorunu yaşamadan kazançlarını daha da artırabiliyorlar. Önlerine gelen iş fırsatlarını büyük bir özgüvenle değerlendirerek bugünden gelecek hedeflerini planlayarak bu hedeflere adım adım yaklaşabiliyorlar. Eğer siz de şartlarınızı zorlamadan nasıl şirket kuracağınızı merak ediyor, işlerinize verimlilik kazandırmanın yollarını arıyorsanız Olmadık Ofis’in blog içeriklerinde tüm sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.

Hedef kitleye uygun influencer seçimi önemli

Influencer Marketingde hedef kitleye uygun influencer seçiminin ve doğru içerik üretiminin önemi hayli büyük. Yanlış influencer seçimi, markaları satış hedeflerine ulaştırmayı zorlaştırdığı gibi büyük itibar kayıplarına da yol açabiliyor. Çok sayıda influencer’ı bünyesinde barındıran ajanslar, bu konuda markalara yol gösterse de sadece satış odaklı içerikler geliştirmek tüketicide antipati yaratabiliyor. İşinin ehli bir influencer olabilmek için çok iyi bir eğitim almak gerekiyor. Influencerları profesyonel eğitimlerle buluşturan Influencer Marketing Akademileri” giderek yaygınlaşıyor. Trendyol da bu yönde girişimi bulunan platformlardan biri.

Akademilerde de şirket kurma şartı aranıyor

Trendyol, bünyesinde konumlandırdığı Trendyol Influencer Akademi’de influencerların gelişimine yönelik hazırladığı Trendyol Affiliate Programı ile kariyer odaklı yol haritası sunuyor. İyi bir influencer ya da fenomen olmanın yolu, sadece geniş bir çevreye sahip olmaktan değil, aynı zamanda iyi bir içerik üreticisi olmaktan geçiyor. Akademinin sunduğu eğitimlerden faydalanarak Trendyol’un influencer veri tabanına dahil olmak için öncelikle en az 10 bin takipçi sayısına erişmiş olmanız gerekiyor. Paylaşımların etkileşiminin yüksek olması da önemli bir kriter. Sadece bununla da bitmiyor. Akademiye dahil olabilmek için bir şirket kurmak şart! İyi bir eğitim alarak kazancınızı daha çok artırmak istiyorsanız, fiziksel bir ofis ihtiyacınız olmasa bile resmi bir iş adresine sahip olmanız gerekiyor. Yapılan işlerin kayıt altına alınması, fatura kesilebilmesi için şirket kurmanın dışında farklı bir alternatif bulunmuyor. Resmi iş adresi, yani resmi şirket sahibi olmadığı için eğitimlerden faydalanamayanların imdadına, sanal ofisler yetişiyor. Influencerlar, sanal ofisler aracılığıyla edindikleri resmi iş adresleri üzerinden ticari kimlik kazanarak Trendyol’un bünyesinde kazançlarını rahatlıkla artırabiliyor. Böylece şirket kurmanın getirdiği yüksek maliyetlerle karşılaşmadan kendi şirketlerine kavuşabiliyorlar.

Her influencer, YouTuber’ın ya da fenomenin kazancını fatura edebileceği bir şirket kurması gerekliliği, sanal ofislere yeşil ışık yakıyor. Sanal ofisler, sosyal medyanın aktörlerini resmi iş adresiyle buluştururken, yeni yasal düzenlemeler çerçevesinde işlerin kayıt altına alınmasını olanaklı kılıyor. Sosyal medyanın aktörleri, resmi iş adresine sahip olmanın verdiği güvenle daha verimli işlerde rol alarak kazançlarını artırma fırsatı da elde edebiliyor.

Olmadık Ofis ile ayda sadece 550 TL’den başlayan fiyatlarla ofisiniz hazır!

Siz de kendi işinin patronu influencer, YouTuber ve fenomen olarak sanal ofisin getirdiği kolaylıklardan faydalanmak isterseniz, ayda sadece 550 TL’den başlayan fiyatlarla sanal ofis kiralayabileceğiniz Olmadık Ofis tam size göre! Sanal ofis ve paylaşımlı ofis modellerinin en işlevsel özelliklerini bir araya getirerek sektöre alışılmışın dışında bir sanal ofis deneyimi kazandıran Olmadık Ofis, sunduğu sanal ofis kiralama hizmetiyle kendi şirketini kuran influencer, YouTuber ve fenomenlerin binlerce lirayı bulan ofis maliyetlerini tek tıkla ortadan kaldırıyor.

Abonelik modeliyle hizmet veren Olmadık Ofis, rengarenk sokaklarıyla İstanbul'un ilham kaynağı semtlerinden Balattaki ve şehrin en kozmopolit bölgelerinden Cadddebostandaki ofisini resmi adres gösterme olanağı sunuyor. Yalnız resmi adres sunmakla da kalmıyor, Olmadık Ofis kullanıcılarının posta ve çağrılarını da yönlendiriyor. Üyeler, Olmadık Ofisin en iyi deneyimi ve en rahat ortamı sunmak için kafe konseptinde tasarlanmış fiziksel alanlarını ise ücretsiz kullanılabiliyor.

Markaların pazarlama yolculuklarına yön veren aktörlerden biri olarak siz de bütçenizi ofis kiralarına değil, sektördeki başarınızı artırmaya ayırmak istiyorsanız, Olmadık Ofisinizi hemen kiralayın!