Serbest çalışmak isteyen mimarlar, sanal ofislerin sunduğu hizmet çeşitliliğinden faydalanarak iş fikirlerini hayata geçirebiliyor. Yıllardır farklı kurum ya da mimarlık ofislerinin bünyesinde çalışarak uzmanlaşan ancak yüksek maliyetlerden ötürü kendi işini kurma cesaretini gösteremeyenler, sanal ofisler aracılığıyla kendi markalarını yaratabiliyor. Fiziksel ofislerin yatırım maliyetlerine katlanmadan sanal ofisin sunduğu resmi iş adresiyle şirketlerini kurabiliyor. Prestijli ve güvenli yasal iş adresi sahibi olmak isteyen mimarlar için ise Olmadık Ofis'in sanal ofis hizmeti tam da bu noktaya devreye giriyor. Bu blog yazımızda, kendi işini kurmak isteyen mimarlar açısından sanal ofisi değerlendiriyoruz.
Pandeminin getirdiği yeni dünya düzeni, yaşam alanlarının yaratıcısı mimarların iş yükünü artırdı. Yetkinlikleriyle toplumsal yaşamın yeniden tasarlanmasına hizmet eden mimarlar, bugün mevcut mekanlara konfor ve işlevsellik kazandırılmasından kamusal alanların sosyal mesafe kavramı çerçevesinde yeniden şekillendirilmesine ve işlevi değişen ofislerin dönüştürülmesine kadar çok sayıda inovatif girişime kılavuzluk ediyor.
Yaşamın tüm alanlarında kalıcı izler bırakan pandeminin yarattığı bu dönüşüm hareketinin bir getirisi olarak giderek yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli, mimarların yüksek maliyetlerden dolayı öteledikleri iş fikirlerini raftan indirdi. Fiziksel ofislerin işlevini yitirmesiyle oluşan yeni çalışma düzeninin tüm ihtiyaçlarına tek başına cevap veren sanal ofisler, mimarları kendi işlerinin patronluğuna soyunan girişimciler arasına kazandırdı.
Dijital teknolojiler mimarları şirket kurma fikriyle yakınlaştırdı
Pandeminin toplumsal yaşam üzerindeki etkilerinin kentlerin geleceğini şekillendirdiği günümüzde mimarlara da büyük iş düşüyor. Salgın öncesinde kentsel dönüşüm faaliyetleriyle yeni bir yapılanma içine giden kentler, pandemiyle kendini işlevsellik, estetik ve dayanıklılığın yön verdiği bir dönüşümün içinde buldu. Mevcut yaşam alanlarına işi de eğitimi de içine alacak şekilde fonksiyonellik getiren çözümleriyle danışman unvanı elde eden mimarlar, projelerin mutfak aşamasından çıkarak piyasada daha fazla görünürlük kazandı. Kurumsal şirketlerin ya da büyük mimarlık ofislerinin bünyesinde farklı yetkinlikler kazanarak kendi kanatlarıyla uçabilmek için yeterli donanımı elde etmeye çalışan mimarlar, sahadaki aktif faaliyetleriyle muazzam bir fırsat yakaladı. Yıllardır ilk tercih edilen olabilmek için projeden projeye koşarken, bir anda kendilerini yeni taleplerin havada uçuştuğu leb-i derya bir iş havuzunun içinde buldular. Mimarların kurumsal dünyada elde ettiği deneyim, iş akışlarına da yansıdı. Bir başka ifadeyle mimarlar, tecrübelerinin kıymet-i harbiyesiyle tanıştı. İşte tam da bu noktada pandemide giderek yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli, mimarlara kendi şirketini kurarak serbest çalışma yolunda tünelin ucundaki ışığı gösterdi. Dijital teknolojilerin gücünden faydalanarak işlerini ofis dışından yürütebilmeleri, onları bu ışığa daha da yaklaştırdı.
Pandemiden önce, pandemiden sonra
Büyük bütçeler gerektiren “prestij” unsuru, salgın öncesinde mimarlık ofislerinin olmazsa olmazları arasında ilk sırada yer alırken, pandemi bu kuralı adeta imha etti. Peki nedir bu prestij unsuru? Kabaca müşterilerin gözünde saygınlık elde etmek için pahalı ve şık mobilyalarla yaratılmaya çalışılan gösteriş algısı olarak tanımlayabiliriz. Kapanmalar ve sokağa çıkma yasaklarıyla pahalı mobilyalarla döşeli lüks ofislerin kapısına kilit vuruldu. Mimarlık ofislerinin de… Projelerin oldukça yüksek maliyetlerle hazırlanan dev maketlerinin sergilendiği, gün içinde yüzlerce yatırımcıyı ağırlayan, inşaat sektörünün gösterişli dünyasının temsilcisi mimarlık ofisleri, kariyer hayatının belki de en pasif dönemine girdi. Bu dönemde hemen her sektörde olduğu gibi mimarlık alanında sürdürülen faaliyetlere de dijital teknolojiler yön verdi. Öyle ki projelerin satış aşaması bile yatırımcılar, proje geliştiriciler ve mimarların katıldığı online toplantılar sırasında tamamlandı. Dijital teknolojinin gücüyle yeni bir boyut kazanan faaliyetler, mimarların kendi işlerini kurarak serbest çalışmalarına yönelik motivasyon kaynağı oluşturdu. Saha dışındaki faaliyetlerini tek bir bilgisayar üzerinden herhangi bir mekanda kolaylıkla sürdürebilen mimarlar, dijital teknolojinin olağanüstü gücüyle iş hayatında varlık kazanmaya başladı. Kurum çatısı altında da olsa ofislerinin kapalı kapıları yerine, istedikleri mekandan çalışabilme özgürlüğüne kavuşmaları, kendi işlerini kurarak serbest mimar olarak çalışma cesaretinin bir diğer çıkış noktası oldu. Online görüşme uygulamalarıyla müşterileriyle sıcak temas halinde günlük iş akışlarını planlayan mimarlar, işlerini pandemiden önce ve pandemiden sonra olarak sorgulamaya başladı. Pandeminin kazanımları ve dijital teknolojinin gücü yeni serüvenlerinin kahramanı oldu.
Esnek çalışma modeli sanal ofisi adres gösterdi
Peki mimarlar bunca zamandır rafta beklettikleri şirket kurma hedeflerini gerçekleştirmek için hangi adımları izledi? Mimarlar için projelerin belirtilen zaman dilimi içerisinde tamamlanması, müşteri memnuniyetini belirleyen en önemli kriterlerden biri. Kimse henüz inşaat aşamasında olan bir evde yaşamını sürdürmek istemez değil mi? İşlerin hedeflenen tarihte tamamlanması için gerekli olan esnek çalışma modeli, mimarlara sanal ofisi adres gösterdi. Sadece bu kadar mı? Tabi ki hayır! Sanal ofisler aracılığıyla gün içindeki iş akışlarını diledikleri gibi planlayarak işte verimliliğin sınırlarını da zorlamayı başardılar. Fiziksel bir ofis kurmanın yüklü maliyetlerini oldukça cüzi rakamlara düşüren sanal ofisler, serbest çalışmak isteyen mimarlara aynı zamanda girişimci bir kimlik kazandırdı. Pandemide kurum çatısı altında da olsa işlerini kişiselleştirilmiş bir disiplinle sürdürerek girişimci ekosisteminin ucundan da olsa tadına bakan mimarlar, sanal ofislerle ekosistemin rüzgarını arkalarına alarak derin sularda yol almaya başladı. Kargodan posta ve çağrı yönetimine, taahhüt içermeyen sözleşmelerden prestijli ve güvenilir resmi iş adresine kadar çok sayıda imkan sunan sanal ofisler, mimarların işlerini büyütebilmeleri için de gerekli zemini hazırladı. Zamansızlıktan projelendirilemeyen fikirler, yeni yaklaşımlar, akıl oyunları gerektiren vaziyet ve yerleşim planlarının çalışma masasında kapladığı alan giderek genişledi. Sanal ofislerin yarattığı zaman ve maliyet tasarrufu mimarların hedeflerine sürdürülebilirlik kazandırdı. İşlerin günlük, haftalık ya da daha uzun vadeli olarak planlanması, geleceğe dair öngörülebilir hareket etme avantajı getirdi. Kurumsal şirketlerin bünyesindeki kısıtlı sayıdaki kariyer basamakları, sanal ofisle nitelik ve nicelik açısından sınırsızlığa erişti.
Resmi iş adresi güvenilirlik getirdi
Kurumların ve şirket sahiplerinin dijital dünyadaki kartvizitleri olarak konumlanan internet siteleri, sanal ofisin sunduğu resmi iş adresleriyle mimarların güvenilirliklerinin temsilciliğini üstlendi. Müşterilerin gözünde itibar kazanmanın ilk aşamasını oluşturan resmi iş adresi, mimarların tanıtım ve reklam faaliyetlerinde özgürce hareket etmelerini sağladı. Resmi iş adresleri üzerinden işlerini faturalandırmaları da iş hacimlerini büyütmelerinde anahtar görevi gördü. Verilen hizmetin yasal bir boyut kazanması, mimarların güvenilirliğini artırdı. Hizmet sektöründe işinin ehli de bilir kişisi de olsanız işlerinizi yasal olarak kayıt altına almadığınız sürece sıfırdan farksızsınız! Sıfırdan başlayıp işlerini faturalandırarak üçer hatta beşer basamak atlayarak ilerleyen mimarlar, müşterilerinin prestij beklentisine pahalı mobilyalar ya da dev proje maketleri yerine prestijli resmi iş adresiyle yanıt veriyor. Sanal ofislerin şehrin merkezi noktalarında ya da farklı medeniyetlerden izler taşıyan tarih ve kültür kokan sokaklarında konumlanan resmi iş adresleri, mimarların kimliğine prestij getiriyor.
Sanal ofisler yarınları garanti altına alıyor
Mimarların sanal ofisin hizmetlerinden faydalanarak seslerini daha geniş kitlelere duyurabildikleri, zaman ve maliyet tasarrufuyla işlerine verimlilik kazandırarak kazançlarını artırabildikleri çok açık ortada. Sanal ofisler serbest mimarları yalnızca ofis kurulum maliyetinden değil, elektrik, su, internet gibi aylık gider ve kira masraflarından kurtarıyor. Bu da sanal ofise günü kurtaran değil yarınları garanti altına alan, sürdürülebilir bir yapı kazandırıyor. Sanal ofisle bugünden öngörülebilir geleceğe doğru hızlı adımlarla ilerleyen mimarlar, sahada daha aktif bir pozisyona geçebiliyor.
Olmadık Ofis ile ayda 550 TL’den başlayan fiyatlarla ofisiniz hazır!
Tüm bu anlattıklarımızdan sonra, kariyerinize serbest mimar olarak devam etme hevesinizi bir adım öteye taşımak için sanal ofis arayışına girdiğinizi görür gibiyiz. Siz de kendi işinin patronu serbest mimarlardan biri olarak sanal ofisin getirdiği kolaylıklardan faydalanarak hedef kitlenizi geliştirmek ve işinizi geleceğe taşımak isterseniz, ayda 550 TL’den başlayan fiyatlarla sanal ofis kiralayabileceğiniz Olmadık Ofis tam size göre!
Sanal ofis ve paylaşımlı ofis modellerinin en işlevsel özelliklerini bir araya getirerek sektöre alışılmışın dışında bir sanal ofis deneyimi kazandıran Olmadık Ofis, sunduğu sanal ofis kiralama hizmetiyle kendi şirketini kuran mimarların ayda binlerce lirayı bulan ofis maliyetlerini tek tıkla ortadan kaldırıyor. Abonelik modeliyle hizmet veren Olmadık Ofis, rengarenk sokaklarıyla İstanbul'un ilham kaynağı semtlerinden Balat’taki ve şehrin en kozmopolit bölgelerinden Cadddebostan’daki binasını resmi adres gösterme olanağı sunuyor. Yalnız resmi adres sunmakla da kalmıyor, Olmadık Ofis kullanıcılarının posta ve çağrılarını da yönlendiriyor. Üyeler, Olmadık Ofis’in sosyal mesafe kuralları gözetilerek ileri teknolojilerle tasarlanmış fiziksel alanlarını ise ücretsiz kullanılabiliyor.
Serbest çalışmaya karar vermiş bir mimar olarak, bütçenizi ofis kiralarına değil, sektördeki başarınızı artırmaya ayırmak istiyorsanız, Olmadık Ofis’inizi hemen kiralayın!