Ticari hayatın ikametgah adresi olarak adlandırabileceğimiz "Resmi İş Adresi", şirket kurulumu için ilk gerekliliktir. Dijitalleşmeyle birlikte bu adımda kolaylaşmış ve sanal ofisleri ortaya çıkarmıştır. Pratikte pek çok avantajı beraberinde getiren sanal ofisler maliyet avantajıyla da ön plana çıkmaktadır.
Gelişen teknolojinin etkisiyle uzaktan çalışarak işlerini yürütenler için, ofisler işlevini yitirmeye başladı. Teknolojinin olağanüstü gücü, iş hayatının tüm aktörlerine ofis yapılanması gerektirmeyen kolaylıklar tanıyor. Ancak dijital teknolojiler, her ne kadar pratikte avantajlar sunsa da şirket kurmak isteyenler, resmi bir adrese ihtiyaç duyuyor. Tam da bu noktada resmi adres sahibi olmaya olanak tanıyan sanal ofisler devreye giriyor.
Milenyum öncesinde “müteşebbis” olarak tanımladığımız girişimci kavramı, sözlük anlamı aynı kalsa da bugünün dijital dünyasında kendine farklı bir yer edindi. 80’li yıllarda ağırlıklı olarak sanayide varlık gösteren müteşebbisler, dijitalleşen dünyanın enstrümanlarından faydalanarak yeni bir kimlik kazandı ve girişimcilik yaygınlaştı. Artık iş hayatının her noktasında girişimcilerin ayak sesleri duyuluyor. Milenyum öncesinin girişimcilerinden farklı olarak, yeni nesil girişimciler yüklü sermayeye ihtiyaç duymadan iş fikirlerini hayata geçirebiliyor. Onların yol hikayesi, geçmişteki gibi o dönemin tabiriyle bir “yazıhane” kiralamakla değil, fikirlerini hayata geçirecek donanımı elde etmekle başlıyor. Bu noktada tecrübe ve pratik zeka işin içine giriyor. Teknolojinin sunduğu fırsatlardan faydalanarak kendi iş modellerini geliştirme konusunda oldukça usta olduklarını söyleyebiliriz. Girişimci ruha sahip olanlar, girişimcilik ekosisteminde kendine farklı bir yer ediniyor. Bugün kendi işinin patronu olan serbest çalışanlar (freelancerlar) da girişimci yönleriyle bu ekosistemin aktörleri arasına girdi. Üstelik iş fikirlerini geliştirmek ya da operasyonel süreci yönetmek için ofise bile ihtiyaç duymuyorlar.
Ticari hayatın yeni oyuncuları için öncelik ofis mi?
Türkiye’de ticari hayatın yeni oyuncularından olan girişimcilerin sayısı hızla artıyor. Gelişime açık ve dinamik bir nüfusa sahip olmamız, girişimcilik ekosisteminin oluşmasında büyük bir avantaj olarak gösteriliyor. Dijital platformlar, girişimciler için bir kaldıraç etkisi yaratıyor. Üstüne üstlük her girişimci geleceğin yeni girişimcileri için yeni ilhamlar yaratıyor. Aklındaki iş fikrine güvenen ancak yola çıkmak için yeterli cesareti gösteremeyenler, başarılı örneklerden esinlenerek ticari yaşamda varlık kazanıyorlar. Bununla da yetinmeyip yerelden globale uzanan bir başarı hikayesi yaratabiliyorlar. 2011’de Gittigidiyor’un dünyanın en büyük online pazaryerlerinden biri olan eBay tarafından satın alınmasını hatırlayın, hepimiz gurur duymuştuk. Yine 2015’de The Abraaj Group’un Hepsiburada’nın %25 hissesini satın alması da büyük yankı uyandırmıştı. Aynı yıl Yemeksepeti’nin dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero tarafından satın alınması dünya basınında geniş yankı uyandırmıştı. Biraz daha yakın zamana gelelim. Dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga’nın 1,8 milyar dolara satın aldığı Türk oyun firması Peak Games'in ardından bir başka yerli oyun firması Rollic'i de bünyesine katması, oyun sektörüyle ilgisi olsun olmasın herkesin dikkatini çekmişti. Bu yıl içinde Londra, Amsterdam, Berlin ve Paris'te faaliyete geçen Getir’in Silikon Vadisi’nden yatırım almasına ne demeli? Tüm bu örnekler, devasa ofislerden önce yaratıcı iş fikirlerine yapılan yatırımın başarısını ortaya koyuyor. Bugünün hızla yarışan dünyasında yaratıcı, ihtiyaca odaklanan, çözüm üreten ve fark yaratan her fikrin başarıya ulaşma şansı artıyor.
Ev adresinden resmi iş adresi olur mu?
Adres olarak ofislerin ağırlık kazandığı bölgeler yerine ev adresinin gösterilmesi, şirketlerin prestij konusunda sınıfta kalmalarına neden olabiliyor. Ev adresinin kamuya açık alanlarda deşifre edilmesi, güvenlik ve mahremiyeti riske atabiliyor. Resmi iş adresi gösterebilmek için sanal ofislerden hizmet almak yerine ev adresinizi kullananlardansanız, evinizi paylaştığınız ev arkadaşlarınız ya da ailenizin özel hayatının gizliliğini de ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Üstelik eviniz kiralıksa, ev sahibinizi zor durumda bırakabilirsiniz. Ev sahibiniz yaşadığınız evi sigortaladıysa, herhangi bir iş kazası halinde büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hiç karşılaşmanızı istemeyiz ama yaşanabilecek iş kazaları sigorta poliçesinde belirtilen haller dışında kalıyorsa, bu durum sigorta talebini geçersiz kılabilir. Ev sahibinizi yüklü masraflarla baş başa bırakabilirsiniz.
Müşteri avına çıktım ama resmi iş adresim yok!
Eğer siz de ofise ihtiyaç duymadan yeni bir işe başlama cesaretini gösterenlerdenseniz, resmi bir iş adresine sahip olmamanın yaratacağı sorunlara hazırlıklı olmalısınız. Diyelim bir PR ajansı kurdunuz. Sosyal medya hesaplarınız ve internet siteniz aracılığıyla potansiyel müşteri avına çıktınız. Ancak hesaplarınızın ve sitenizin iletişim bilgileri kısmında adresiniz yer almıyor. Geçmiş olsun, sınıfta kaldınız! Çünkü resmi iş adresi, kurumsal şirketler açısından büyük bir prestij ve güven sembolü. Üstelik resmi iş adresinin içeriği de çok önemli. Eğer resmi iş adresiniz şehrin karakteristik bir bölgesi yerine yerleşim yerlerinin ağırlık kazandığı, merkezi olmayan bir bölgeye aitse, müşterilerin gözüne girmekte zorluk yaşayabilirsiniz. Resmi iş adresi şirketlerin giysisi gibidir. Hiçbirimiz çıplak ya da yırtık pırtık giysilerle dolaşmak istemeyiz öyle değil mi?
Müşteri portföyünüzü genişletme fırsatı elde edin
İşin kamusal tarafında resmi adres, anonim şirket ya da limited şirket olarak faaliyet gösteren şirketler açısından büyük önem taşıyor. Kurulan şirketin ticaret sicil kaydına geçmesi için resmi adres bilgisi gerekiyor. Eğer limited şirketler ya da daha büyük ölçekli kurumlara hizmet vermekte kararlıysanız, resmi adres olarak ev adresinizi gösterme düşüncesini aklınızdan çıkarmalısınız. Çünkü bu kategorideki şirketler, işinizi en iyi şekilde yapsanız da adres hanenizde ev adresinizin bulunmasından ötürü sizinle işbirliği içine girmeye ticari açıdan çok da sıcak yaklaşmayabilirler. Profesyonel bir resmi adrese sahip olmak, müşterileriniz kanalıyla yeni müşteri edinmenizi de beraberinde getirebilir. Resmi iş adresi üzerinden müşterilerine en iyi hizmeti sunan şirketler, müşterilerinin tavsiyeleriyle müşteri portföylerini genişletme fırsatı yakalayabilirler.
Olmadık Ofis ile ayda 450 TL’den başlatan fiyatlarla ofisiniz hazır!
Siz de kendi işinin patronu olan serbest çalışanlardan biri olarak sanal ofisin getirdiği kolaylıklardan faydalanmak isterseniz, Olmadık Ofis tam size göre! Sanal ofis ve paylaşımlı ofis modellerinin en işlevsel özelliklerini bir araya getirerek sektöre alışılmışın dışında bir sanal ofis deneyimi kazandıran Olmadık Ofis, sunduğu sanal ofis kiralama hizmetiyle serbest ya da freelance çalışma modelini benimseyenlerin binlerce lirayı bulan ofis maliyetlerini tek tıkla ortadan kaldırıyor. Abonelik modeliyle hizmet veren Olmadık Ofis, rengarenk sokaklarıyla İstanbul'un ilham kaynağı semtlerinden Balat’taki ve şehrin en kozmopolit bölgelerinden biri olan Cadddebostan’daki binasını resmi adres gösterme olanağı sunuyor. Ankara’nın merkezinde yer alan binası ile Ankaralı çalışanları da resmi iş adresiyle buluşturuyor. Yalnızca resmi adres sunmakla da kalmıyor, Olmadık Ofis kullanıcılarının posta ve çağrılarını da yönlendiriyor. Olmadık Ofis’in sosyal mesafe kuralları gözetilerek tasarlanmış fiziksel alanları ise Olmadık Ofis kullanıcıları tarafından ücretsiz kullanılabiliyor. Böylece Olmadık Ofis abonesi olan serbest çalışanlar toplantı trafiklerini sanal ofis üzerinden yönetebiliyor, projelerini rahatlıkla yürütebiliyor.
Kendi işini kurma cesareti gösteren bir serbest çalışan olarak, bütçenizi ofis kiralarına değil, sektördeki başarınızı artırmaya yönelik adımlara harcamak istiyorsanız, Olmadık Ofis’inizi hemen kiralayın!