Kendi işini kurmak, hayallerini gerçeğe dönüştürmek için atılacak adımların ilk sırasında şirket kurmak yer alır. Bu yasal süreç, ticari bir kimlik kazanarak hareket etme ve büyüme fırsatlarını beraberinde getirir. Ancak, yasal bir adresiniz varsa… Olmadık Ofis olarak bu yazımızda, şirket kuracakları bekleyen yasal süreçleri inceliyoruz.
Şirket kurmak, profesyonel hayatında kendi işini yapacaklar veya işveren olarak faaliyet gösterecekler için gerekli yasal prosedürleri kapsar. Şirket kurulumunda esas amaç, ticari oluşumu tescil ettirerek tüzel kişilik kazanılması ve vergi dairesine kaydolunmasıdır. Şirket kurma işlemleri, kurulmak istenen şirket türüne ve ortaklık şekline göre farklılık gösterir. Şirket türleri en çok bilinen haliyle şahıs şirketi, anonim şirket ve limited şirket olarak sıralanabilir. Gelin, her birini temel özellikleriyle kısaca inceleyelim.
Limited şirket nedir?
Limited şirket, bir veya daha fazla gerçek ya da tüzel kişi tarafından kurulan ve ortakların sorumluluğunun koydukları sermaye ile sınırlı olduğu bir şirket türüdür. Türkiye’de en çok tercih edilen şirket yapılarından biridir. Limited şirketler, ticaret siciline tescil edilerek tüzel kişilik kazanır ve sermayesi belirli olup bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur.
Limited şirketlerin bazı temel özellikleri şunlardır:
- Ortak sayısı en fazla 50 olabilir.
- Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu değildir; sadece taahhüt ettikleri sermaye paylarını ödemekle yükümlüdürler.
- Limited şirketler halka arz edilemez.
- Şirketin yönetim organları genel kurul ve müdürlerdir.
- Bu şirket türü, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygun bir yapı sunar. Kurulması anonim şirketlere göre daha kolay ve maliyeti düşüktür.
Limited şirket nasıl kurulur?
Limited şirketler, Türk Ticaret Kanunu’na göre bankacılık ve sigortacılık hariç tüm ticari alanlarda faaliyet gösterebilirler. Kurulabilmeleri için de en az bir en çok ise elli gerçek veya tüzel kişi/ortak gerekir. Limited şirketlerde ortakların sorumlulukları, taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlıdır.
- Limited şirket kurmak için öncelikle şirketin ticaret unvanının ve kuruluş sermayesinin kararlaştırılması ve ardından resmi tebligat adresinin belirlenmesi gerekir.
- Kurulumda gerekli belgeler, yasal iş adresi için kira sözleşmesi veya tapu, şirketin esas sözleşmesi, ortakların kimlikleri, noter onaylı suretleri ve sermaye payları ile şirketi temsil edecek yetkililerin noter onaylı imza sirküleridir.
- Belgelerin ibrazının ardından şirketin ana sözleşmesi Mersis sistemine kaydedilerek Mersis kayıt numarası ve vergi numarası alınır.
- Mersis onayının ardından ticaret siciline kayıt ve tescil için sicil tasdiknamesi ve yasal defter alınır. Böylece vergi dairesine ve sanayi odasına kayıt yaptırılabilir.
- Bazı Limited şirketlerin faaliyet alanları (sıhhi müesseseler, gayrisıhhi müesseseler, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri vb.) belediyeden işyeri açma ruhsatı almalarını gerektirebilir.
Marka ve patent konularında bilgiye ihtiyacınız varsa “Girişimciler için patent ve marka tescili rehberi” başlıklı blog içeriğimiz ilginizi çekebilir.
Anonim şirket nedir?
Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, ortaklarının sorumluluğu taahhüt ettikleri sermaye payları ile sınırlı olan bir şirket türüdür. Bu şirket türü, genellikle büyük ölçekli işletmeler ve halka açık şirketler için tercih edilir.
Anonim şirketlerin bazı temel özellikleri şunlardır:
- Tüzel Kişilik: Anonim şirketler, ticaret siciline tescil edilerek tüzel kişilik kazanır ve kendi adına veya aleyhine dava açılabilir.
- Sermaye Payları: Şirket sermayesi, hisse senetleri veya tahviller gibi menkul kıymetler aracılığıyla paylara bölünmüştür.
- Sınırlı Sorumluluk: Ortaklar, şirketin borçlarından yalnızca taahhüt ettikleri sermaye payları kadar sorumludur.
- Kolay Hisse Devri: Hisse senetleri kolayca devredilebilir, bu da anonim şirketlerin esnek bir yapıya sahip olmasını sağlar.
Anonim şirketler, geniş sermaye yapıları ve kurumsal yönetim ilkeleri ile büyük projelerin gerçekleştirilmesi ve ekonomik faaliyetlerin yürütülmesi için ideal bir yapı sunar.
Anonim şirket nasıl kurulur?
Anonim şirketin kuruluş aşamaları limited şirket ile hemen hemen aynıdır. Anonim şirket kurulumu ile limited şirket kurulumu arasındaki en büyük fark, anonim şirketin ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanırken, belirli bir sermaye ile kurulma zorunluluğunun bulunmasıdır. Anonim şirket kurmak için de şirketin ticari unvanının ve sermayesinin kararlaştırılması, ardından resmi adres belirlenmesi gerekir. Bu iki temel gerekliliğin ardından izlenmesi gereken adımlar ise şöyledir:
- Ticaret unvanı seçimi, yetkili şahısların imzalarının notere tasdik edilmesi,
- Sermayenin on binde dördüne tekabül eden tutarın Rekabet Kurumu’nun hesabına yatırılması,
- Şirket sözleşmesinin ticaret sicili memurluğuna tescil ettirilmesi,
- Şirket kurucuları gerçek kişilerse, noter onaylı nüfus cüzdanı sureti ve ikametgâh belgelerinin ticari sicil memurluğuna teslim edilmesi,
- Vergi ve sosyal güvenlik kaydı yaptırılması,
- İşletmenin resmi iş adresi olarak görünen bölgeye bağlı ticaret odasına veya ticaret ve sanayi odasına kayıt yaptırılması.
Şahıs şirketi nedir?
Şahıs şirketi, genellikle tek bir kişi tarafından kurulan ve bu kişinin ticari faaliyetlerini yürüttüğü bir işletme türüdür. Bu şirket türü, serbest çalışanlar ile küçük ve orta ölçekli işletmeler için sıkça tercih edilir. Şahıs şirketleri, diğer şirket türlerine göre daha az bürokratik süreç gerektirir ve kurulması oldukça kolaydır.
Şahıs şirketlerinin bazı temel özellikleri şunlardır:
- Tek Sahiplik: Şirket, yalnızca bir kişiye aittir ve bu kişi tüm kararları alır.
- Sınırsız Sorumluluk: Şirket sahibi, şirketin borçlarından kişisel mal varlığı ile sorumludur.
- Kolay Kurulum: Şahıs şirketi kurmak, diğer şirket türlerine göre daha az maliyetli ve daha hızlıdır.
Bu özellikler, şahıs şirketlerini özellikle yeni girişimciler ve küçük işletme sahipleri için cazip kılar.
Şahıs şirketi nasıl kurulur?
Sermaye şirketi olarak nitelendirilen limited şirket ve anonim şirketlerde yetkililer, pay defteri ve karar defteri gibi pek çok yasal defter tutmak zorundadır. Sermaye şirketlerinin aksine şahıs şirketlerinde bu zorunluluk yalnızca işletme defteri için vardır. Buna karşılık vergi ve diğer şirket yükümlülüklerden sorumlu olan tek kişi şirket sahibidir. Şirket sahibi, tüm mal varlığından mesul tutulur.
Şahıs şirketi kurulumunda gerekli belgeler:
- Yasal adres için kira sözleşmesi veya tapu,
- Şirketin esas sözleşmesi,
- Şirketi kuracak kişinin kimlik bilgileri,
- Noter onaylı suretleri ve noter onaylı imza sirküleri
Sermaye şirketlerinin aksine şahıs şirketlerinde ticaret odasına kayıt yaptırmak zorunlu değildir. İşlemlerin başlaması için gerekli belgelerle şirketin bağlı olduğu vergi dairesine bireysel olarak başvuru yapmak gerekir.
Şirket kurarken faydalanabileceğiniz vergi muafiyetleri hakkında bilgi almak için şu içeriğimize göz atabilirsiniz.
Her şirket türüne uygun çözüm: Olmadık Ofis
Şirket kurma aşamaları şirket türlerine göre farklılık gösterse de her şirket türünde yasal prosedürü başlatmak için gereken en temel ihtiyaç “resmi ve yasal adres” olarak karşımıza çıkıyor. Şirket kurulum süreçleri için ayrılması gereken bütçeler göz önünde bulundurulduğunda, şirketin yasal iş adresini belirleyebilmek için bir ofis kiralamak veya stopaj vergisi ödemeyi kabul ederek ev adresini kullanmak gibi çözümler de maddi külfet yaratmanın ötesine geçemiyor. Sanal ofis kiralama seçeneği tam da bu noktada şirket kurmak isteyenlerin imdadına yetişiyor.
Rengarenk sokaklarıyla İstanbul’un kültür hazinelerinden Balat ile bir sayfiye yeri havası taşıyan zarif semti Caddebostan'da yer alan Olmadık Ofis, şirket kurmak isteyenler için hizmet sunuyor. Olmadık Ofis, şirket kurma işlemlerine başlayacaklara yasal ve resmi iş adresi, yasal mevzuata uygun kira sözleşmesi, faturalı, stopajsız ve taahhütsüz ofis kiralama fırsatı yaratıyor. Posta yönlendirme, çağrı yanıtlama, 7/24 online erişim imkanı, kredi kartıyla aylık ödeme fırsatı, yıllık peşin ödemelerden %10 indirim fırsatı, ortak çalışma alanlarına ücretsiz erişim ve toplantı alanlarını %50 indirimli kullanma gibi olanaklar sağlıyor.
Siz de bir şirket kurma hazırlığındaysanız ve resmi adres ihtiyacınızı gidermenin yollarını arıyorsanız kuracağınız şirket türü ne olursa olsun yasal adresiniz Olmadık Ofis’in prestijli lokasyonlarından biri olabilir. Daha fazla bilgi almak ya da lokasyon seçip talep oluşturmak için talep formumuzu doldurun, sizinle kısa bir süre içinde iletişime geçelim.