subPage
KÜTÜPHANE

2022’de şahıs şirketi kurmanın maliyetleri

2022’de şahıs şirketi kurmanın maliyetleri

Ticari faaliyetlerinizi yasal mevzuata uygun olarak yürütmek istiyorsanız, bu bir şirket kurmanız gerektiği anlamına gelir. Özellikle pandeminin etkisiyle önemli bir ivme kazanan e-ticaret gibi sektörler ise son zamanlarda özellikle şahıs şirketi kurmak isteyenlerin sayısını artırıyor. Bu konuda en çok merak edilen de şahıs şirketi kurmanın maliyetlerinin ne olduğu. O halde gelin, 2022’de şahıs şirketi kurmanın maliyetleri nelerdir, kalem kalem birlikte bakalım. 

Şahıs şirketi kurulumunda masraf kalemleri nelerdir? 

Şahıs şirketleri, hem bireysel hem de küçük bir yapı olması sayesinde kurulumu maliyet açısından en avantajlı şirket türüdür. Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir vekaleti, tapu fotokopisi ya da kira kontratı, nüfus cüzdan sureti, vesikalık fotoğraf, imza beyannamesi ve ikametgah yeterlidir. Şahıs şirketi kurarken karşınıza çıkacak masraf kalemleri ise şahıs imza beyannamesi, muhasebeci vekaleti, şirket kuruluş servis bedeli ve vergi dairesi sözleşme damga vergileridir. Tüm bu sürecin size maliyeti, mali müşavir ile yaptığınız anlaşma bedeline göre değişiklik göstermekle birlikte kağıt üstünde 600 ila 1.200 TL arasındadır. Neden mi kağıt üstünde diyoruz? Bu sorunun yanıtı için sizi bir paragraf aşağıya davet edelim. 

Şahıs şirketi maliyetlerinde buzdağının görünmeyen kısmı: Resmi adres 

Her şirket türünde olduğu gibi şahıs şirketi kurarken de ilgili mercilere şirketinizin bulunduğu lokasyonu bildirmeniz, yani bir resmi adres göstermeniz gerekir. Tapusu size ait bir ofisiniz varsa kira ödemeden, eviniz varsa, kat maliklerinden gerekli izinleri alarak kira ve stopaj ödemeden tıpkı yukarıda bahsedildiği gibi 500 ila 800 TL arasında bir ücret ödeyerek şahıs şirketi kurabilirsiniz. 

Fiziki bir ofis kiralamak, henüz yolun başındaki bir girişimci için başlı başına bir külfet oluşturur. Bununla birlikte ev adresini şirketin yasal adresi olarak göstermenin profesyonel imajın önüne geçme olasılığı da söz konusu. Ancak ofis maliyetleri, şahıs şirketi kurma maliyetlerini yüzlerce kat artırabilir. Öyle ki; İstanbul gibi büyükşehirlerde yer alan ve iş dünyası için prestijli kabul edilen semtlerde ofis kiralamak, ayda en az 6-17 bin TL sadece kira masrafı anlamına gelir. Böyle bir tutara ofis mobilyaları, mutfak, sekretarya, su ve elektrik ile doğalgaz ve internet abonelikleri gibi ofis masrafları da eklenince şahıs şirketi kurma maliyeti rahatlıkla 50 bin TL’yi aşabilir. Ama endişelenmeyin, şahıs şirketi kurmak için bu denli bir külfeti sırtlamak zorunda değilsiniz! Ayda yalnızca 550 TL’den başlayan fiyatlarla sanal ofis kiralayarak resmi adres sahibi olabilir, şahıs şirketinizi 600 ila 1.200 TL arasında bir maliyetle kurabilirsiniz. 

Olmadık Ofis ile şahıs şirketi kurmak çok kolay 

Sanal ofis ve paylaşımlı ofis modellerini harmanlayarak Türkiye’deki sanal ofis sektörüne yeni bir soluk getiren Olmadık Ofis, sunduğu sanal ofis kiralama hizmetiyle şahıs şirketi kurma maliyetlerini en aza indiriyor. Olmadık Ofis, İstanbul Balat'ta 550 TL + KDV ve İstanbul Caddebostan'da 650 TL + KDV'ye resmi adres gösterme imkanı sunuyor. Abonelik modeliyle yürütülen tüm bu süreç, olmadikofis.com web sitesi üzerinden hızlıca tamamlanabiliyor. 

Olmadık Ofis’i şahıs şirketinin yasal adresi olarak kayıtlara geçirmek isteyenler, web sitesinde yer alan üyelik formunu doldurarak Olmadık Ofis yetkilileriyle hemen iletişime geçiyor. Onay vermeleri halinde kredi kartı bilgilerini sisteme girerek kira sözleşmesi işlemlerini hızlıca başlatabiliyor. Kira sözleşmesi için gerekli bilgi ve belgelerin online olarak sağlanmasının ardından elektronik imzalı sözleşme, Olmadık Ofis kullanıcılarına e-posta yoluyla hemen ulaştırılıyor. Geriye ise şahıs şirketi kurucularının yasal adreslerini maliyeye bildirmeleri ve adres teyidi için yapılacak denetim sırasında Olmadık Ofis'in Balat ve Caddebostan adreslerinde bulunmaları kalıyor. 

Ödenen abonelik bedelinin faturalandırıldığı sanal ofis hizmeti, şahıs şirketi sahipleri tarafından kira gideri olarak da gösterilebiliyor. Olmadık Ofis, yalnızca yasal adres gösterme imkanı sunmakla da kalmıyor, kullanıcıların posta, kargo ve çağrılarını da yönetiyor. Bünyesindeki fiziki alanları ücretsiz kullanımına sunuyor. Böylece Olmadık Ofis aboneleri, dilediklerinde sanal ofislerini masa başı çalışmaları için kullanabiliyor, iş görüşmelerini burada yapabiliyor. Daha kapsamlı ve geniş katılımlı organizasyonlar için ise Olmadık Ofis’in kütüphane temalı toplantı alanlarını abonelere özel %50 indirimle kiralayabiliyor. 

Eğer siz de bir şahıs şirketi kurmak ve yatırımlarınızı kurulum masrafları yerine hayallerinizdeki iş için değerlendirmek istiyorsanız, Olmadık Ofis’inizi hemen kiralayın